EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,69 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Tizenöt évet is kaphat KGBéla

Zárt ajtók mögött kezdődött meg tegnap a kémkedéssel és csalással vádolt volt jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla pere, így aligha derül ki, milyen minősített információkat adott át az orosz hírszerzésnek. A csak „KGBélaként” emlegetett politikus szerint azonban ő nem tudhatta, hogy kémekkel beszél, „nem volt rájuk írva”.

Borostásan, nyúzottan érkezett az első, előkészítő tárgyalásra a Budapest Környéki Törvényszékre Kovács Béla, a Jobbik színeiben az Európai Parlamentbe került képviselő, akit azzal vádol az ügyészség, hogy az orosz katonai hírszerzésnek kémkedett az Európai Unió kül- és gazdaságpolitikájáról. Kovács Béla a zárt tárgyalást megelőzően lényegében elismerte, hogy beszélt katonai hírszerzőkkel, mégis azt állítja: tiszta a lelkiismerete.


Kovács Béla: “az én lelkiismeretem tiszta” Fotó: Mészáros Diána

– Örülök, hogy a perben végre kiderülhet az igazság, az én lelkiismeretem tiszta. Nincs senkinek a homlokára írva, hogy kém – magyarázkodott kissé érthetetlen módon Kovács Béla, akiről évek óta köztudott, hogy felesége valaha a szovjet titkosszolgálat, a KGB alkalmazásában állt. Riporteri kérdés után az is kiderült, hogy Kovács gyermekkorát szülei beosztása miatt különböző diplomáciai képviseleteken töltötte.

Kovács azt is megpróbálta elmagyarázni, hogy az ellene felhozott másik vádpontban, a költségvetési csalás bűntettében sem bűnös, csak a média fújja fel az ügyet. Ezért előbb azt állította, hogy az általa alkalmazott asszisztensek, akiknek munkabérét a vádirat és az EU szerint is jogosulatlanul vették fel három bűntársával, valóban dolgoztak Brüsszelben, vagyis nem történt szabályszegés.


Azután viszont a csalás összegét akarta pontosítani, ami szerinte 15 ezer euró, azaz mintegy 5 millió forint, és aminek – nyilatkozata szerint – az utolsó részletét hamarosan levonja tiszteletdíjából a Európai Parlament hivatala. Az már kevéssé világos, hogy ha Kovács saját álláspontja szerint nem jogosulatlanul vett fel pénzt az EP-től, akkor a brüsszeli bürokraták miért hajtották be rajta, ő pedig miért fizetett be ekkora összeget.

A per során a továbbiakban is egymást váltják majd a nyilvános és zárt tárgyalások. Kémkedésért Kovács Béla akár 8 évnyi szabadságvesztést is kaphat, de ha az általa kiszivárogtatott információk között szigorúan titkosnak minősített adat is akadt, a büntetési tétel 15 évre is emelkedhet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csúcson a magyar gazdaság! Még tovább nőtt a GDP-előrejelzés!

    Csúcson a magyar gazdaság! Még tovább nőtt a GDP-előrejelzés!

    A harmadik negyedévi 4,9 százalékos, az EU-ban az egyik leggyorsabb növekedés után, más előrejelzőkhöz hasonlóan a GKI is emelte – 4,5-ről 4,6 százalékra – idei GDP-előrejelzését, ugyanakkor 2019-re fenntartja 3,2 százalékos várakozását – közölte a GKI az MTI-vel.

  • Gondoskodás minden élethelyzetben

    Gondoskodás minden élethelyzetben

    Az önellátásra képtelen gyermeküket ápolók és a súlyos fogyatékkal élő hozzátartozóikról gondoskodók egyaránt számíthatnak az anyagi megbecsülésre, ami összesen több mint ötvenezer családot érint hazánkban.