EUR: 345,00 Ft
CHF: 320,68 Ft
2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Belföld

Tizenöt évet is kaphat KGBéla

Zárt ajtók mögött kezdődött meg tegnap a kémkedéssel és csalással vádolt volt jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla pere, így aligha derül ki, milyen minősített információkat adott át az orosz hírszerzésnek. A csak „KGBélaként” emlegetett politikus szerint azonban ő nem tudhatta, hogy kémekkel beszél, „nem volt rájuk írva”.

Borostásan, nyúzottan érkezett az első, előkészítő tárgyalásra a Budapest Környéki Törvényszékre Kovács Béla, a Jobbik színeiben az Európai Parlamentbe került képviselő, akit azzal vádol az ügyészség, hogy az orosz katonai hírszerzésnek kémkedett az Európai Unió kül- és gazdaságpolitikájáról. Kovács Béla a zárt tárgyalást megelőzően lényegében elismerte, hogy beszélt katonai hírszerzőkkel, mégis azt állítja: tiszta a lelkiismerete.


Kovács Béla: “az én lelkiismeretem tiszta” Fotó: Mészáros Diána

– Örülök, hogy a perben végre kiderülhet az igazság, az én lelkiismeretem tiszta. Nincs senkinek a homlokára írva, hogy kém – magyarázkodott kissé érthetetlen módon Kovács Béla, akiről évek óta köztudott, hogy felesége valaha a szovjet titkosszolgálat, a KGB alkalmazásában állt. Riporteri kérdés után az is kiderült, hogy Kovács gyermekkorát szülei beosztása miatt különböző diplomáciai képviseleteken töltötte.

Kovács azt is megpróbálta elmagyarázni, hogy az ellene felhozott másik vádpontban, a költségvetési csalás bűntettében sem bűnös, csak a média fújja fel az ügyet. Ezért előbb azt állította, hogy az általa alkalmazott asszisztensek, akiknek munkabérét a vádirat és az EU szerint is jogosulatlanul vették fel három bűntársával, valóban dolgoztak Brüsszelben, vagyis nem történt szabályszegés.


Azután viszont a csalás összegét akarta pontosítani, ami szerinte 15 ezer euró, azaz mintegy 5 millió forint, és aminek – nyilatkozata szerint – az utolsó részletét hamarosan levonja tiszteletdíjából a Európai Parlament hivatala. Az már kevéssé világos, hogy ha Kovács saját álláspontja szerint nem jogosulatlanul vett fel pénzt az EP-től, akkor a brüsszeli bürokraták miért hajtották be rajta, ő pedig miért fizetett be ekkora összeget.

A per során a továbbiakban is egymást váltják majd a nyilvános és zárt tárgyalások. Kémkedésért Kovács Béla akár 8 évnyi szabadságvesztést is kaphat, de ha az általa kiszivárogtatott információk között szigorúan titkosnak minősített adat is akadt, a büntetési tétel 15 évre is emelkedhet.

Kapcsolódó Cikkek