2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Székesfehérvár

Több madarat akartak menteni, most mégis kevesebbre van keret

Csak betették a madarat az inkubátorba és elmentek, sokakkal még csak nem is találkoztunk – újságolja dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője, aki szorult helyzetét annak köszönheti, hogy még több madáron szeretett volna segíteni.

Dr. Berkényi Tamás, családja és a Vadmadárkórház önkéntesei erejükön felül teljesítenek ebben az időszakban Fotó: Vadmadárkórház

 

A Vadmadárkórháznak két mentőhelye van Fejér megyében, az egyik Székesfehérváron, ahol körülbelül negyven madarat látnak el, a másik Sukorón, itt az égi vándorok száma kicsivel magasabb.
A megyeszékhelyen azokat az állatokat gondozzák, melyek rehabilitációra várnak, illetve valamilyen okból már nem lehet őket visszaengedni a természetbe, Sukorón pedig az akut ellátást, gyógyítást végzik. Itt található egy madármentő inkubátor is, melybe – eddig – mindenféle előzetes bejelentés nélkül behelyezhették a sérült, segítségre szoruló madarakat a nap 24 órájában.


A kórházban sosem tettek különbséget a madarak között faj vagy akár a sérülés, a betegség súlyossága szerint, igyekeznek minden bajba jutott állatot befogadni Fotó: Vadmadárkórház

Dr. Berkényi Tamás, családja és a Vadmadárkórház önkéntesei erejükön felül teljesítenek ebben az időszakban, hiszen nyáron több sérült madarat találnak meg és hoznak be, mint az év más időszakaiban. A probléma – mely a sukorói telephelyet érinti – most részben ezért alakult ki, illetve a már említett madármentő inkubátor okán.
– Ideiglenesen le kellett állítanunk a beteg madarak fogadását Sukorón. Természetesen, ha valaki bejelentkezik hozzánk és behoz egy madarat, akkor tudjuk fogadni, de az inkubátorba jelenleg nem helyezhető el madár, csak különleges vészhelyzet esetén – mondja el dr. Berkényi Tamás.

A sok madárral a munkaórák száma is megnőtt, épp ezért a Vadmadárkórház annak is örül, ha valaki az idejével kíván segíteni Fotó: Vadmadárkórház

A Vadmadárkórház adományokból, kizárólag önkéntesekkel működik, viszont a madarak mentéséhez pénzre van szükség. Jelenleg pedig a kórházba nem érkezik be annyi adomány, amivel az újonnan érkező állatokat is el tudnák látni, márpedig az inkubátorba egy nap akár 10-15 égi vándort is behelyeznek.
– El kell ismernünk, hogy ez a mi felelősségünk is. Az inkubátort azért helyeztük ki, mert szerettük volna megkönnyíteni a behozók dolgát. Nem akartunk megváratni senkit. Azonban ez azt eredményezte, hogy egyáltalán nem találkozunk a behozókkal, épp ezért azoktól az adományoktól is elestünk, melyeket az emberek ajánlanak fel a madár gyógykezelésére. Ráadásul sokan még az inkubátorhoz mellékelt adatlapot sem töltik, amire a nyilvántartás miatt szükségünk lenne. Azt gondoljuk, hogy ebben a helyzetben az a felelős döntés, ha a már kezelés alatt lévő állatokra koncentrálunk és tudatosítjuk az emberekben, hogy az igazi segítség nem az, hogy behozzák az állatot, hanem az, ha vállalják a gyógykezelés költségeit is – hangsúlyozza dr. Berkényi Tamás.
A sok madárral a munkaórák száma is megnőtt, ezért a Vadmadárkórház annak is örül, ha valaki az idejével kíván nekik segíteni.


Rengeteg madár érkezik nyáron a kórházba: köztük baglyok, rigók és pusztai sasok is Fotó: Vadmadárkórház

– Szívesen látjuk az önkénteseket, de azt is el kell mondani, hogy csak olyan állatbarátok jelentkezését várjuk, akik hosszabb távon, rendszeresen tudnak jönni, hiszen a betanítás időbe telik – teszi hozzá az állatorvos, aki leszögezte: sosem tettek különbséget a madarak között faj vagy akár a sérülés, a betegség súlyossága szerint, igyekeznek minden bajba jutott állatot ellátni, amennyiben erre lehetőségük van.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.