EUR: 322,71 Ft
CHF: 276,10 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Budapest V.kerület

Több pénz jut a társasházaknak

Minden idők legnagyobb társasházi támogatását nyújtja idén Belváros-Lipótváros önkormányzata az V. kerületi lakóközösségeknek. A társasházak felújítására kiírt pályázat keretösszegét 200 millióról 282 millió forintra emelték.

A társasházak felújításának támogatása fontos feladat az V. kerület önkormányzata számára, ösztönzik továbbá a társasházak közös területeinek „zöldítését”, a belső udvarok parkosítását, valamint a lakók részére fedett kerékpártárolók kialakítását.


– Minden évben 200 millió forint pályázati támogatást fordít – éves költségvetéséből – a társasházak felújítására Belváros önkormányzata. A közös képviselőkön keresztül nyújthatják be igényüket a lakóközösségek az önkormányzat Társasházi Munkacsoportjához, amelynek elnöki tisztjét is ellátom. Ez a grémium tesz javaslatot a polgármesternek a támogatás mértékére, amely idén lényegesen magasabb kétszázmillió forintnál: 282 millió forintot osztottunk szét a társasházak között – tájékoztatott Balla Valéria alpolgármester.

282 millió forintot osztottunk szét a társasházak között – tájékoztatott Balla Valéria alpolgármester

A felújítási költségek 40 százalékáig nyújthattak be támogatásra pályázatot. Annak érdekében, hogy minél több lakóközösség részesülhessen az önkormányzati segítségben, átlagosan a felújítási költségek 20 százalékát adja a városrész, a fennmaradó összeget a társasházak fedezik.


Arról, hogy a társasházak milyen munkákra pályáztak, így beszélt az alpolgármester:

– Idén is sok ház utcai és udvari homlokzata újul meg a lakók összefogásának és az önkormányzat támogatásának köszönhetően. Szintén a támogatott munkák között szerepelnek a liftfelújítások és -létesítések, az elektromos hálózat rendbehozatala, továbbá a fűtésfelújításhoz kapcsolódóan a kémény- és kazánfelújítások. A kötelezésben részesült házak esetében, ahol mielőbb el kell végezni a munkát, segítséget nyújtott az önkormányzat. Az elmúlt időszakban egyebek közözött önkormányzati társasházi pályázati támogatás segítségével újult meg az Egyetem tér 5., a Ferenciek tere 2., 3., 4., 5., 7–8., a Múzeum körút 23–25., a Szalay utca 5/A, valamint a Petőfi Sándor utca 6.

Balla Valéria elmondta, a társasházak felújításán túl minden évben a közös területeken kialakítandó belső udvarok parkosítására, valamint fedett kerékpártárolók létesítésére is lehet az önkormányzatnál támogatásra pályázni. A Váci utca 8. alatti társasház jó és szép példája annak, hogy ha egy lakóközösség összefog, gyönyörű parányi oázisokat tudnak együtt létrehozni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Könyv készül a 70-es évek nagy színházi rendezőjéről

  Könyv készül a 70-es évek nagy színházi rendezőjéről

  Az Angyalföldön lakó színész, táncos, rendező színházi koreográfus mindig kitalál valami érdekeset. Legutóbb most pedig a 60-as, 70-es évek nagy színházi egyéniségéről volt Kazán István rendezőről, színészpedagógusról szerkeszt egy könyvet.

 • A Madárfészekben találkoztak a kezdők

  A Madárfészekben találkoztak a kezdők

  Az Újpesten található Madárfészek Ökölvívó Akadémia adott otthont az I. Kezdők Ökölvívó Találkozójának, ahol tehetséges fiatalok léptek szorítóba bemutató- és edzőmérkőzéseken.

 • Cél a harmadik csillag

  Cél a harmadik csillag

  A harmincadik bajnoki cím megszerzése, azaz a harmadik csillag megszerzése a célja az előttünk álló NB I-es labdarúgó bajnokságban a Ferencváros csapatának.