2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Miskolc

Törékeny és láthatatlan állatvilág – makrofotó-kiállítás az állatkertben

Spéder Ferenc makrofotográfus első önálló kiállítása június 30-ától tekinthető meg a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. A fotós első kiállításának célja a természetben előforduló, ám közelről ritkán vagy sohasem látott ízeltlábúak sokszínűségének és szépségének bemutatása.

Spéder Ferenc legfőbb érdeklődési területe a természetfotózás, azon belül a növényfotók és az ízeltlábúak extrém nagyításai. A kiállításon látható fajok mellett nap mint nap elhalad a természetjáró, némelyek lépten-nyomon ott vannak az avar alatt, míg mások a korhadó fák kérge alatt lapulnak.


Néhány faj mérete az 1 mm-t sem éri el – fotó: Spéder Ferenc

A helyszínválasztás szimbolikus: a Bükk-hegység területén fekvő Miskolci Állatkert és Kultúrpark betekintést ad hazai és távoli tájak állatvilágába, gerinces és néhány nagyobb gerinctelen faj bemutatásával. Ezt egészíti ki a fotókiállítás a helyben előforduló apró fajokról készült művészi makrofotókkal. Néhány faj mérete az egy millimétert sem éri el, innen a „láthatatlan állatvilág” elnevezés.

Ízelt lábúak közvetlen közelről – fotó: Speder Ferenc

A kiállítás megnyitója június 30-án volt a Miskolci Állatkert oktatótermében. A képek egy hónapon keresztül, július 31-ig tekinthetők meg, a Miskolci Állatkertben látottak kiegészítéseként. A fotós jelenlegi projektjét az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíja támogatta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.