2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Miskolc

Törékeny és láthatatlan állatvilág – makrofotó-kiállítás az állatkertben

Spéder Ferenc makrofotográfus első önálló kiállítása június 30-ától tekinthető meg a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. A fotós első kiállításának célja a természetben előforduló, ám közelről ritkán vagy sohasem látott ízeltlábúak sokszínűségének és szépségének bemutatása.

Spéder Ferenc legfőbb érdeklődési területe a természetfotózás, azon belül a növényfotók és az ízeltlábúak extrém nagyításai. A kiállításon látható fajok mellett nap mint nap elhalad a természetjáró, némelyek lépten-nyomon ott vannak az avar alatt, míg mások a korhadó fák kérge alatt lapulnak.


Néhány faj mérete az 1 mm-t sem éri el – fotó: Spéder Ferenc

A helyszínválasztás szimbolikus: a Bükk-hegység területén fekvő Miskolci Állatkert és Kultúrpark betekintést ad hazai és távoli tájak állatvilágába, gerinces és néhány nagyobb gerinctelen faj bemutatásával. Ezt egészíti ki a fotókiállítás a helyben előforduló apró fajokról készült művészi makrofotókkal. Néhány faj mérete az egy millimétert sem éri el, innen a „láthatatlan állatvilág” elnevezés.

Ízelt lábúak közvetlen közelről – fotó: Speder Ferenc

A kiállítás megnyitója június 30-án volt a Miskolci Állatkert oktatótermében. A képek egy hónapon keresztül, július 31-ig tekinthetők meg, a Miskolci Állatkertben látottak kiegészítéseként. A fotós jelenlegi projektjét az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíja támogatta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.