EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Sport

Tóth „Potya” István a mi hősünk!

Az FTC–Maccabi Tel Aviv Európa-liga-selejtező előtt nem mindennapi országos kiállításmegnyitó volt a Fradi Múzeumban. A Ferencváros és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közösen emlékezett meg Tóth „Potya” Istvánról, az FTC kiemelkedő labdarúgójáról, a csapat első hivatásos edzőjéről, aki a második világháború alatt, 1944-ben társaival több száz zsidót mentett meg a biztos haláltól.

MTI Fotó: Illyés Tibor)


Tóth „Potya” István a
BTC-ben kezdte pályafutását, amikor 1906-ban többen kiléptek a klubból, és megalapították a Nemzeti Sport Clubot. Tóth a távozókkal tartott. Új egyesületével 1909-ben megnyerte a II. osztályú bajnokságot. A következő idényben az I. osztályban harmadikak lettek, az FTC és az MTK mögött. Ebben az idényben már a válogatottban is bemutatkozott, majd 1912-ben a Ferencvároshoz került, ahol pályafutása végéig, 1926-ig szerepelt. Kétszeres bajnok és kupagyőztes volt, 372 mérkőzésen mérkőzött zöld-fehérben, összesen 128 gólt szerezve.
Később ő lett a Ferencváros első hivatásos edzője, a Fradival 1930-ig három bajnoki és két kupaaranyat szerezett, de ő volt az edző akkor is, amikor a klub első alkalommal megnyerte a Közép Európa Kupát. Később volt az olasz Triestina és az Internazionale, míg itthon az Újpest és az Elektromos vezetője is.
A második világháború idején tartalékos tiszti szolgálatot teljesített, és a nemzeti ellenállás tagja volt. Budapesti, Telepes utcai házában üldözöttek százait menekítette meg a haláltól. 1944 decemberében árulás következtében letartóztatták, először a Gestapo Fő utcai börtönében, majd a Belügyminisztérium Várban lévő pincéjében raboskodott, 1945 februárjában pedig a nyilasok kivégezték.
– Én sajnos nem ismertem, csak a nagymamám elbeszéléseit hallottam róla. Egy élet kellett ahhoz, hogy felismerjem, ki is volt ő valójában. Sokáig nem tudtam a múltat értelmezni, igazából ez csak mostanában sikerült – mondta elérzékenyülve Tóth István, Tóth „Potya” István unokája, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett abban a munkában, amelynek köszönhetően a legendás edző relikviái a múzeumba kerültek.
És bizony számos nagy relikvia is van ezek között, hiszen Tóth a két világháború között az egyik legjelentősebb magyar labdarúgóedző-egyéniség volt. Ő kezdeményezte az első trénerkollégium létrehozását az 1920-as években, ő vezette be a téli alapozást és a meccsek előtti bemelegítést, valamint ő volt az első tréner, aki Magyarországon edzésnaplót vezetett – ezt a naplót is meg lehet tekinteni a múzeumban.
A megnyitón  Tobak Csaba múzeumigazgató kiemelte: már sok kiállításnak adtak otthont, ám a mostani különleges jelentőségű.
– Szívünkön viseljük a múlt ápolását, az a célunk, hogy a fiatalok ne csak Böde Danit, hanem Tóth „Potya” Istvánt is ismerjék meg, emberként is – mondta, majd arról is beszélt, hogy másfél éve vették fel a kapcsolatot az unokájával, akitől megkapták az egykori sportember sporttörténeti relikviának számító naplóit.
A megemlékezést  „A MI HŐSÜNK TÓTH POTYA ISTVÁN” feliratú és a sportember arcképével ellátott póló tette teljessé, amelyet a kiállításmegnyitón mutattak be, és amelyet az Európa-liga selejtezőjére kifutó labdarúgókat bekísérő gyermekek is viseltek.


Kapcsolódó Cikkek