2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Külföld

Trump: Az orosz-amerikai kapcsolatok megromlását az FBI boszorkányüldözése okozta

Az amerikai-orosz kapcsolatok megromlásának a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által folytatott “boszorkányüldözés” a fő oka – írta a Twitter mikroblogon Donald Trump amerikai elnök hétfőn, néhány órával azelőtt, hogy Helsinkiben találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Trump szerint még sohasem volt ilyen rossz a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között. Az amerikai elnök úgy vélte, hogy ez a korábbi évek elhibázott politikája mellett annak tudható be, hogy az FBI nyomozást indított, amelyen a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást vizsgálja.


“Kapcsolatunk Oroszországgal sosem volt rosszabb” – írta Trump. Ennek oka “az Egyesült Államok több éve tartó ostobasága, hülyesége, és most ez a megbundázott boszorkányüldözés” – tette hozzá az amerikai elnök.

“Egyetértünk” – reagált szűkszavű közleményében az orosz külügyminisztérium Twitter oldalán Trumpnak erre az üzenetére.


/Fotó: MTI/AP/Heikki Saukkomaa

Az amerikai vezető arra is rámutatott, hogy elődje, Barack Obama mindaddig nem foglalkozott az FBI feltételezéseivel, amíg ki nem derült, hogy a választást nem Hillary Clinton demokrata jelölt, hanem ő nyerte meg.

“Obama elnök azt hitte, hogy Hillary fogja megnyerni a választást, így amikor az FBI értesítette őt az orosz beavatkozásról, azt mondta, hogy nem lehet igaz, nem nagy ügy, és EGYÁLTALÁN nem foglalkozott vele” – állította Trump. “Miután nyertem, hirtelen nagy ügy lett, és elkezdődött a Strzok vezette nagy boszorkányüldözés!” – tette hozzá.

Peter Strzok FBI-ügynök korábban kulcsszerepet játszott a Clinton elektronikus levelezését vizsgáló nyomozásban, és többször bírálta Trumpot a választási kampány során.

Emellett Trump nagyszerűnek és sikeresnek nevezte a múlt heti NATO-csúcstalálkozót, amelyről szerinte a média jelentős része pontatlanul tudósított.

“Sok hívást kaptam a NATO-tagországoktól, megköszönték, hogy egy asztalhoz ültettem őket, és segítettem nekik a jelen és jövőbeli pénzügyi kötelezettségekre fókuszálni” – írta. “Igazán nagyszerű csúcstalálkozó volt, és a média jelentős része pontatlanul tudósított róla. A NATO immár erős és gazdag!” – értékelte az amerikai elnök.

Donald Trump “termékeny párbeszédnek” minősítette a találkozót

Az amerikai elnök leszögezte: soha nem volt rosszabb az Egyesült Államok és Oroszország viszonya, mint most “De ennek vége. Fél órával ezelőtt ez véget ért” – hangsúlyozta Donald Trump, aki ismételten “konstruktív párbeszédet” emlegetett.

Trump hangoztatta: a diplomácia fontosabb a konfliktusnál és az ellenségeskedésnél.

/Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Az amerikai elnök kiemelte, hogy a megkezdett párbeszéd folytatódni fog, hosszabb folyamat vette most kezdetét, s többtalálkozóra készül Vlagyimir Putyinnal.

Elmondta, hogy a mostani megbeszélésen érintették a világpolitika olyan fontos kérdéseit, mint a Közel-Kelet, az Iránra gyakorolt nyomás fontossága, valamint a kiberbűnözés elleni közös fellépés.

Putyin: tárgyalásaink a bizalom helyreállítását szolgálják

Putyin szerint a megbeszélések az amerikai elnökkel őszinték és hasznosak voltak. Mint mondta, a mostani egy nehéz időszak az orosz-amerikai kapcsolatokban, de nincs objektív oka ezeknek a nehézségeknek, a hidegháború ugyanis véget ért.

Az orosz elnök hangsúlyozta: olyan új kihívásokkal vagyunk kénytelenek szembesülni, mint a terrorizmus és világgazdasági problémák.

Ma mindkét ország teljesen új kihívásokkal néz szembe, így például azzal, hogy a nemzetközi biztonsági egyensúly veszélyes mértékben felborult, regionális válságok alakulnak ki, terjed a terrorista fenyegetés és a határokon átnyúló szervezett bűnözés, a világgazdaságban szaporodnak a problémák, ökológiai és más jellegű kockázatokkal kell számolni.

Mindezze csak együttes erővel tudunk megbírkózni – hangsúlyozta az orosz elnök.

Trump: az épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték vetélytársa lehet az amerikai cseppfolyósított gáz

Az egyik újságíró azt tudakolta, vajon mire gondolt Donald Trump, amikor a héten Brüsszelben azt állította, hogy Európa az orosz gáz foglya az épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték miatt.

Az amerikai elnök nem tért ki korábbi állítására, de kifejtette: az amerikai fél versenytársa lesz Európában az orosz gázszállításoknak, szerinte ugyanis az amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) versenyképes.

Kapcsolódó Cikkek