2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Zalaegerszeg

Tudatosságra van szükség, ha a víz az úr

Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig várhatjuk az égi áldást, tartja a népi mondás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy szemléletváltásra van szükség, erre szólítja  fel a lakosságot a zalaegerszegi székhelyű Zalavíz Zrt., mivel az elmúlt évek éghajlatváltozása miatt egyre több kár keletkezik a csapadékelvezetőkben, egyre nagyobbak a felesleges költségek.

A szélsőséges időjárás miatt egyre több a probléma, ezért a rövid idejű, ám nagy intenzitású és mennyiségű esőzésekkor fokozottan számítanának a lakosság együttműködésére. Ennek köszönhetően csökkennének a költségek és kisebb energiabefektetést igényelne a hibák helyreállítása. A bajok egyik fő forrása, hogy sokan nem tudják, hogy a szennyvízcsatornába tilos a csapadék elvezetése, hiszen hirtelen megterheli a csapadékcsatornát és mindemellett jogszabállyal ellentétes. Amennyiben a lakosság betartja az utasítást, elkerülhetők a kiömlések, mivel nem erre a funkcióra lettek méretezve a csatornák, így a károkozás akár a természetet is károsíthatja. Ilyen esetekben a szennyvíztisztítás költsége jelentősen emelkedik a telep túlterheltsége miatt, melynek helyreállítása több tíz milliós tételt jelent. Ha az alig 20 perc alatt lezúduló esővízmennyiséget megfognák az ipari vagy lakossági felhasználók, azaz gyűjtenék az esővizet, ami például szárazság esetén kiváló a növények öntözésére, akkor csökkenthetnék az elöntéseket városszerte. A jogszabály ellen vétőket előbb felszólítják, majd pótdíj fizetésére kötelezik, érdemes tehát a tudatosság mellett dönteni, az előrejelzések szerint lesz még kiadós eső bőven idén nyáron.


 

 

Zalaegerszegen sem ritka, hogy hirtelen nagy mennyiségű eső zúdul a városra

A csatorna csak akkor tudja elvezetni a vizet, ha nincs szeméttel eltömítve és van elég kapacitása

Tudatosság, esővízgyűjtés, erre szólítanak fel

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.