EUR: 323,42 Ft
CHF: 287,97 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Ózd

Túl a 30 ezer látogatón a „MaNDA”

Sokan alábecsülték és csak „Menda-Manda” jelzővel illették a korábbi, fideszes városvezetés által megálmodott és állami szerepvállalással megépülő intézményeket. Az idő azonban bebizonyította, hogy az elképzelés nem csupán üres ígérgetés volt. A napokban a Digitális Erőmű és a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark fennállásának második évfordulóját ünnepelték Ózdon.

Négy évvel ezelőtt még az egykori kohászati kémények téglái töltötték ki annak a két épületnek a helyét, amely ma már egyre fontosabb szerepet tölt be Ózd és térségének turisztikai programjában. A Digitális Erőmű (DE) és a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark (NFÉ) létrejöttéhez egy kis szerencsére, sok hitre és rengeteg munkára volt szükség. Mindez végül összeállt egy nagy egésszé, és két évvel ezelőtt megnyitotta kapuit a látogatók előtt a két intézmény, amelyeket az elmúlt 24 hónapban több mint harmincezer látogató keresett fel.


– Mi az első percektől biztosak voltunk a beruházás sikerében. Ez a két épület nem csupán a város, hanem az egész észak-borsodi térség idegenforgalmának meghatározó szereplője lett. Az elképzelés ugyanis a kezdetektől jól illeszkedett a Szilvásvárad–Aggtelek tengely turisztikai fejlesztéseihez. De nem csupán a magyar turistákat, hanem a V4-országok lakosságát is ide tudja vonzani. Sajnálom azonban, hogy Ózd jelenlegi vezetői nem látják a két intézményben és a térségi együtt gondolkodásban rejlő lehetőségeket, így fejlesztési elképzeléseiket is kissé öncélúan fogalmazták meg – mondta el Riz Gábor, Ózd és térsége országgyűlési képviselője.

Fotó: Lokál
Képalá: Az NFÉ greenbox technikáját Balog Zoltán is kipróbálta már.

A Forum Hungaricum Kft. által fenntartott Digitális Erőmű ad otthont a Digipédia elnevezésű közoktatást szolgáló rendszer fejlesztésének. Rendkívül népszerű a Digitális Kárpát-medence-kiállítás, valamint a térségben egyedülálló Digitális Műhely, ahol a virtuális technika vívmányait (VR-szemüveg, okos homok, hologramok, 3D-s szkenner) és a drónozás lehetőségeit  próbálhatják ki az érdeklődők.


A Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban tárlatvezetők segítségével ismerhetjük meg a magyar filmtörténetet, de itt található az ország leghosszabb, 10 méter magas és 80 méter hosszú greenbox lecsúszópályája is. A nagycsarnokban élethű filmes díszletek várják az érdeklődőket. Kiemelt helyet kapott az 56-os utcarészlet és a gyerekek kedvence, egy harckocsi is.

– Ha sikerül átvennünk, márpedig úgy néz ki, hogy nekünk ajándékozzák a Rombauer színpadot, akkor új lehetőségek nyílnak meg előttünk, hiszen a színpad és a már üzemelő két épületünk közötti területre már meg is vannak a fejlesztési elképzeléseink. Meglévő egységeink még ebben az évben megújulnak: új tartalommal, izgalmas, innovatív, a legkorszerűbb technológiákat felvonultató lehetőséget kínálva az általános és középiskolás fiatalok, a kisgyermekes családok és természetesen az idősebb korosztály számára is – jelentette ki az évforduló kapcsán szervezett rendezvényen Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Kft. ügyvezetője.

Fotó: Lokál
A Digitális Erőmű jótékonysági rendezvények színhelye is

 

Fotó: Lokál
 Az „okoshomok” a gyerekek egyik nagy kedvence.

Kapcsolódó Cikkek