2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Tusványos: Közép-Európának bele kell szólnia Európa jövőjébe!

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott pénteki pódumbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a térség országainak bele kell szólniuk Európa jövőjének az alakításába, építő módon kell ezt tenniük, és el kell érniük, hogy Nyugat-Európában ne tekintsék őket “fenegyerekeknek”.

A beszélgetésen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Czukor József miniszterelnöki főtanácsadó, Tomás Strázay a Szlovák Külpolitikai Társaság vezető elemzője, Ioan Stanomir, a Bukaresti Egyetem politológia tanára és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója beszélt Közép-Európa európai víziójáról.


Amint Magyar Levente fogalmazott: Közép-Európa korábban inkább “lózungnak, történelmi örökségnek” számított, de a migráció kérdésében tanúsított álláspontja által egységgé kovácsolódott, és alapvető formálójává vált az európai döntéshozatalnak. Úgy vélte, az Európai Unióban ma már nem vállalják annak az ódiumát, hogy a visegrádi négyek (V4) ellenében nagy horderejű döntéseket erőltessenek. Nyomatékosította: Közép-Európa öntudatra ébredése azonban a látszat ellenére sem jelenti, hogy az ide tartozó országok megkérdőjeleznék az európai összetartozást.

Az államtitkár úgy vélte: Közép-Európában még a kommunista múltnak is vannak pozitív hatásai. Ez tartotta ugyanis távol a térséget azoktól a folyamatoktól, amelyek Nyugat-Európában a multikulturalizmust, és annak bukását eredményezték. Magyar Levente szerint Magyarország európai jövőképének a versenyképesség és a biztonság a legfontosabb elemei. Minden egyéb ezekből vezethető le.


Mráz Ágoston Sámuel szerint Közép-Európának úgy kell erősítenie sajátos identitását, hogy Nyugat-Európában ne lássák ellenségnek. Azt tartotta az egyik legfontosabb feladatnak, hogy sikerüljön változtatni a nyugat-európai médiának a Közép-Európával szembeni rendkívül kritikus álláspontján.

Tomas Strázay azt hangsúlyozta, a V4-es együttműködés országai nem akarják aláásni Európa jövőjét, nem akarnak alternatívát kínálni az EU-val szemben. Abban érdekeltek, hogy erősítsék az EU-t és új gondolatokkal járuljanak hozzá.

Czukor József szerint Közép-Európa nemcsak azért prosperáló térsége Európának, mert természetesen kapcsolódik az EU húzóerejének számító német gazdasághoz. A térséget a keresztény-zsidó örökséghez való ragaszkodás is jellemzi.

Ioan Stanomir arra panaszkodott, hogy Románia kormánya képtelen egy koherens álláspontot megfogalmazni Európa jövőjéről. Úgy vélte, a szovjet befolyásövezetből szabadult Romániának nagyon kell vigyáznia, hogy ne váljon ismét az orosz befolyás hídfőjévé. Szerinte országának úgy kell lavíroznia, hogy sem a szélsőjobb oldali elhajlás, sem a politikai korrektség csapdájába ne essen.

A beszélgetést moderáló Lajtai Márk, a Nézőpont elemzője úgy összegzett: Közép-Európa hazafias, nemzeti keretekben gondolkodó patrióta közösségként látja saját helyét a jövő Európájában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  Az év végéhez és karácsonyhoz közeledve megszokott, hogy felpezsdül az élet az utcákon. Ez idén sincs másképp, annyi különbséggel, hogy az esti séták meghittségét az elmúlt napokban felváltotta a Soros-féle randalírozó, rongáló, gyújtogató, agresszív ellenzéki aktivisták rendbontása.

 • Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Bohócot csináltak magukból az ellenzéki képviselők, akik megpróbálták megzavarni a közmédia munkáját. Akcióikból sorra készülnek az internetes mémek, az MTV feljelentette őket, mert túlterjeszkedtek  jogaikon és azóta birtokvédelem óvja a székházat.

 • Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  A Fidesz-kormány 2010 óta jelentős, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedők a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évről évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetően nem kell választaniuk a munka és a család között, a nők pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.