2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Nagykanizsa

Új barátnőjével akart élni

Furcsa módját választotta egy 48 éves kanizsai férfi annak, hogy rávegye ellátásra szoruló, mozgássérült feleségét, költözzön be egy otthonba. Miután a szavak nem hatottak, fojtogatta, és még az egészségügyi pelenkát is letépte róla. Az elkövető célja az volt, hogy új barátnőjével élhessen a lakásban – házastársa nélkül…

– A 48 éves, büntetlen előéletű férfi négyéves ismeretség után házasságot kötött a sértettel, aki még korábban, 2009-ben egy balesetben nyakcsigolyatörést szenvedett, s nyaktól lefelé valamennyi végtagjára lebénult – idézi fel az eset előzményeit dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője. A nő emiatt nem tudja magát ellátni, segítség nélkül képtelen felkelni, mozogni, és folyamatos ellátásra szorul. Ápolását leginkább az asszony barátnője végezte egy nagykanizsai albérletben, ahová ugyan férje is bejelentkezett, de nem élt ott állandóan.


– Időközben a férfi szerelmi kapcsolatot létesített egy másik nővel, akivel együtt márciusban beköltözött a sértett által bérelt lakásba – folytatta a főügyészségi ügyész. – Ezután a sértett ápolójával együtt a szobában, míg férje az új barátnőjével a konyhában aludt, ami egy idő után az utóbbiak számára kényelmetlenné vált.

A férfi durva módját választotta felesége meggyőzésének (Illusztráció: Gergely Szilárd)

A férfi megoldást keresett erre a helyzetre, és előbb egy önkormányzati bérlakásban akarta elhelyezni törvényes feleségét, majd miután ez nem jött össze, arra akarta rávenni, hogy költözzön be a letenyei otthonba. Fel is vette a kapcsolatot az intézmény vezetőivel, beszerezte az elhelyezéshez szükséges okiratokat is, ám ezek érvényességéhez szükség lett volna a sértett beleegyezésére és aláírására. Ez azonban nem volt meg.


A férfi egy alkalommal, némi alkohol elfogyasztása után, ismét felhozta a témát, de a felesége elzárkózott attól, hogy aláírja a papírokat. Erre a férj begurult, és a meggyőzés egy másik módját választotta.

– A  sértett ágyához lépett, majd az ellenállni képtelen nő nyakára és állára a bal kezével ráfogott, s előbb a nyakát 5-10 másodpercig megszorítva ülőhelyzetbe emelte, majd ugyanilyen módon keresztbe vágta az ágyon – ismertette a vád álláspontját dr. Jánky Judit. – A férfi közben elzavarta a lakásból az eseményeket végignéző barátnő-ápolót, aki a történtek miatt bejelentést tett a rendőrségen. A járőrök kiérkezéséig a férfi a sértettől elvette a takaróját, illetve letépte az általa viselt egészségügyi pelenkát.

A bántalmazás miatt az asszony arcán és nyakán nyolc napon belül gyógyuló hámsérüléseket szenvedett, amelyek orvosi ellátást nem igényeltek. A Nagykanizsai Járási Ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróságon.

Kapcsolódó Cikkek