EUR: 323,50 Ft
CHF: 287,73 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Budapest IX.kerület

Új épületet kaptak a beteg gyerekek

Átadták a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek és szüleik részére fenntartott Démétér Ház új épületszárnyát a IX. kerületi Szent László kórházban.

Wolf András, a Market Zrt. üzemeltetési igazgatója (balról), Novák Katalin, Kásler Miklós és dr. Kriván Gergely osztályvezető főorvos, a Démétér Alapítvány elnöke és  gyógyult gyerekekkel közösen avatta fel az új épületszárnyat (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen arról beszélt, hogy a kormánynak, a kórházaknak, az orvosoknak és a nővéreknek az a közös feladatuk, hogy biztosítsák a betegek számára a legkorszerűbb gyógyító eljárásokat és az emberhez méltó gyógyulási körülményeket, de az egészségügy nem tudja pótolni a családi szeretetet, a biztonságot, a hitet és a reményt. A miniszter arra utalva, hogy a beruházás a kormányzati támogatás mellett jelentős társadalmi összefogással valósult meg, hozzátette: rendkívül nagyra tartja a Démétér Ház bővítésére irányuló kezdeményezést, mert nemcsak az egészségügy és a kormányzat, hanem az egész magyar társadalom részt vett abban, hogy olyan környezetet lehessen kialakítani, amely a lehető legtöbbet nyújtja a rászoruló gyerekeknek. A rendezvényen jelen volt Novák Katalin, a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Démétér Ház bővítésének fővédnöke is.


A Szent László kórházban található új épületszárny alapkövét tavaly decemberben tették le, a beruházásnak köszönhetően hat apartmannal és közösségi terekkel bővült az épület. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház területén 2006 óta működő Démétér Házban így már 15 apartmanban tudják elhelyezni a családokat.
A 170 millió forintos beruházáshoz az állam 42 millió forinttal járult hozzá, a befejezéshez azonban jelentős társadalmi összefogásra volt szükség. A Démétér Alapítvány ezért egy interaktív, adománygyűjtő játékot indított, amelyben az adakozó kedvűek a ház új szárnyának tégláit és épületszerkezeti elemeit virtuálisan megvásárolhatták, így támogatva a valódi építkezést. A kivitelezést a Market Zrt. önköltségi áron végezte el.

Az új épületszárnyban apartmanokat alakítottak ki a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek és szüleik részére (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Bácskai János, a kerület polgármestere szerint a sokat emlegetett Tűzoltó utcai hősökről hallva már nemcsak az 56-os forradalmárokra gondolhatunk, hanem a kemény próbákat kiállt kisgyerekekre is. Hozzátette, Ferencváros a városépítés, a Fradi és a kultúra szentháromsága mellett a gyógyítás otthona is, tekintettel az itt működő számos nagy kórházra.


A Szent László kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályán évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást, 1992 óta csaknem 700 transzplantációt hajtottak végre az országos centrumként működő kórházban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tárolót a társasházakba!

  Tárolót a társasházakba!

  Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.

 • Eifert-képek Újpesten

  Eifert-képek Újpesten

  Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.