EUR: 333,32 Ft
CHF: 304,53 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Életmód

Új esélyt kapnak a kóbor komondorok

Hiába tartják a kutyák királyának a komondort, jelenleg meglehetősen sanyarú a helyzete hazánkban ennek a csodálatos fajtának.Az utcára dobott vagy elvadult komondorok sorsát eddig a Komondor Fajtamentés Rescue próbálta megoldani – az alapítók saját házában. Most azonban kaptak egy területet, így hamarosan elkészülhet a Komondor Rehabilitációs Állomás.

Hűséges társ, remek házőrző és különleges küllemű kutya a komondor, mégsem túlzottan népszerű az ebtartók körében. Ennek elsősorban a negatív előítélet az egyik oka, pedig a fajtát ismerő szakértők szerint a legtöbb esetben tévhitekkel állunk szemben.


– A komondor kimondottan intelligens kutya, bár valóban nem szeret felesleges parancsoknak engedelmeskedni – magyarázta dr. Hegedűs Orsolya, a Komondor Fajtamentés Rescue vezetője. – Egy adott feladatra tenyésztették ki, amiben tökéletesen képes helytállni.

Hegedűs Orsolya szerint egy komondort nem kell megtanítani arra, ami a dolga: a család, a ház, és a jószágok védelme számára ösztönös, nem kell ránevelni, csak hagyni, hogy kifejlődjön benne ez a képesség, ami nagyjából a felnőtt kor elérésével esik egy időbe.


– Sokan éppen itt rontják el, és a legtöbb komondor ezért kerül utcára vagy – rosszabb esetben – vadul el teljesen – mondta a fajtamentők vezetője. – A gazda hazaviszi a két-három hónapos kölyköt és arra számít, hogy az azonnal vagy néhány hónap alatt remek házőrzővé válik. Pedig ehhez idő kell: a fizikailag, lelkileg és szellemileg is teljesen fejlett komondorokból lesznek a legjobb kutyák. Ez a tanulási és fejlődési folyamat azonban körülbelül az eb két éves kora körül fejeződik be. A türelmetlen gazdi pedig, amikor azt látja, hogy a siheder  kutyája nem lép fel elég határozottan az idegenekkel szemben, kirakja vagy kutyaiskolába adja , hogy megtanítsák neki az őrző-védő feladatokat. Az ott tanult dolgok azonban gyakran összezavarják a komondort, ellentétesek a benne fejlődő ösztönökkel és a végeredmény közel sem az lesz, amit a gazda elvárt volna.

Ilyenkor persze igyekeznek szabadulni a problémássá vált jószágtól: utcán vagy ebrendészeti telepen kötnek ki a feleslegessé vált komondorok. A fajtamentők igyekeznek a legtöbb bajba jutott jószágon segíteni, de a lehetőségeik végesek voltak, legalábbis eddig.

Az ajándékba kapott területen még rengeteg a munka Fotó: Facebook

– A saját tanyánkon igyekeztünk minél több mentett komondornak helyet adni, vagy ideiglenes befogadóknál próbáltuk megoldani az elhelyezést. A megfelelő rehabilitáción átesett állatok gazdához kerülnek, ahol nyomon követjük a sorsukat és a gazdáknak is szívesen segítünk a nevelésben, ha kell személyesen. Fontos, hogy olyan komondort, amelyik gyerekre támadt, nem adunk ki: ez a tett ugyanis merőben ellenkezik a fajta ősi ösztöneivel, egyáltalán nem elfogadható. A saját területünk azonban nagyon kicsi, nem tudtunk annyi ebnek segíteni, mint amennyinek szüksége lett volna rá.

A napokban nem várt segítség érkezett: egy idős házaspár a Komondor Fajtamentésnek ajándékozott egy 2 ezer négyzetméteres területet.

– Persze rengeteg feladat vár ránk: kerítést kell építeni és kenneleket, de nem félünk a munkától! És abban is bízunk, hogy a fajtát kedvelők szívesen segítenek a tereprendezésben és a rehabilitációs központ elkészülésében.

A fajtamentők lelkesen vágnak bele, de minden segítő kéznek örülnek. Így a Komondor Rehabilitációs Állomás elkészültével még több komondor kerül megfelelő gondozásba.

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar csokinak nincs párja a világon

  A magyar csokinak nincs párja a világon

  Zala Judit és Zala Viktor, a Sweetic Csokoládé Manufaktúra tulajdonosai a legrangosabb gasztronómiai világversenyen, a Great Taste Awardson nyerték meg a három aranycsillagot, ami azt jelenti, hogy bonbonjukat minden bíró a legjobbnak ítélte.

 • Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

  Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

  Az idei Budapesti Nyári Fesztivál ebben a szezonban  összesen 120 produkcióval és programmal szórakoztatta a közönséget. A Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, az interaktív meseszínpadon, a Szent Margit romoknál és a margitszigeti műemlék Víztoronyban megfordultak nemzetközi és haza művészek egyaránt.

 • Enyhült a szezonális munkaerőhiány

  Enyhült a szezonális munkaerőhiány

  Még mindig több tízezer dolgozóra lenne szükség, de idén az agráriumban és a turizmusban is el kezdett csökkenni a munkaerőhiány a nyári idénymunkaszezonban – írta a Világgazdaság szakmai szervezetek vezetőire hivatkozva.