2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Aktuális

Újabb migránsáradat indulhat a Balkánról

Az elkövetkező időszak újfent bizonyíthatja, milyen jól védi Európát a magyar kerítés, mert a 2015-öshöz hasonló migránsáradat indulhat Nyugat-Európa felé a Balkánon át. Az Origo helyszíni videóriportjából kiderült: már most is komoly pusztítást végeznek a csapatostól érkező migránsok a boszniai Bihácsban.
Mintha csak Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak címzett szavait próbálná igazolni az élet, miszerint „Magyarország a kerítéssel egész Európát, így benne Németországot is védi”. Thesszaloniki polgármestere bejelentette: jelenleg Görögországban több migráns van, mint 2015-ben, és a céljuk Nyugat-Európa. Csakhogy a technikai határzár miatt kénytelenek elkerülni a szerb–magyar határt, ezért útvonaluk átterelődött Bosznia felé, ahol a híradások szerint most is több tízezer migráns táboroz.

Az Origo Bosznia-Hercegovinában forgatott videóriportjában bemutatja, hogy Bihács városában az utcán vagy az elhagyott idősek otthonában élő migránsok hogyan mennek ölre egymással napi szinten úgy, hogy balhéik eddig két halálos áldozatot követeltek. De olyan is akadt, hogy csoportosan erőszakoltak meg egy fiatal bosnyák lányt, és nyíltan – a kamera előtt is – drogoznak a város parkjában.

Mindeközben a horvátországi Velika Kladusa városában arról beszéltek az Origo riporterének, hogy a Boszniából érkező és a schengeni övezethez tartozó Szlovénia felé tartó migránsok között két-három olyan is akadt, akinél bombát találtak, de szinte mindannyian késsel felfegyverkezve közlekednek.

A magyar határon éppen a technikai határzárnak köszönhetően nem áll fenn hasonló helyzet. Mivel – ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök Merkel kancellárt tájékoztatta – napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a határt, amelyen, ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének.

 

Vitáztak, de egyet is értettek

Intenzív vitát folytatott a múlt héten Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Berlinben. 


– Németország és Magyarország máshonnan nézi a világot, ezért máshogy is látja, de ez nem akadályozza meg az együttműködést – fogalmazott közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor. – Voltak közös megközelítések és eltérő álláspontok is – folytatta Merkel.

Orbán Viktor arról is biztosította német kollégáját, hogy a magyar határ védett, onnan migránsok nem érkezhetnek sem Németországba, sem máshova.


Ugyanakkor elismerték: jogi vita alakult ki a migránsok regisztrációjával kapcsolatban, mert a magyar álláspont szerint az EU területére nem érkezhetnek Magyarországon keresztül menekülők, azok vagy Görögországban vagy Bulgáriában lépnek be az unióba, így a németeknek oda is kell visszaküldeniük őket.

Német újságírói kérdésre Orbán Viktor visszautasította a feltételezést, miszerint hazánk nem szolidáris a migránsokkal szemben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek