2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Dunaújváros

Újabb szűrés a Szent Pantaleonban

A Fej-nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja július 27-ét a fej-nyaki daganatok nemzetközi napjává nyilvánította. A világnaphoz a Szent Pantaleon-kórház is csatlakozott. 

A nemzetközi szervezet világszerte kezdeményezi és kéri, hogy az egészségügyi intézmények a fej-nyaki daganatokra, azok megelőzésére és kezelésének fontosságára hívja fel a lakosság figyelmét. Ezekre a szervekre az ember hajlamos nem odafigyelni vagy elhanyagolni. Nagy problémát jelet az is, hogy ezeket a tüneteket gyakran keverjük össze fogászati problémákkal, amelyeket a magyar ember ugyancsak hajlamos elodázni.
A fej-nyaki daganatok a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből – a bőr, az orrüreg, az orrmelléküregek, a nyálmirigyek, az orca, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy – indulhatnak ki. A betegség leggyakoribb tünetei lehetnek az említett szervek valamelyikén jelentkező duzzanat, növekvő fájdalmas, de akár fájdalommentes csomó, egy nehezen gyógyuló seb, zsibbadás, fájdalom vagy szokatlan vérzés, idegentest-érzés, a hang egy hónapon túli rekedtsége, hosszan tartó, fokozódó fülfájás, rágás, nyelés nehézsége. A panaszok, tünetek két hétnél hosszabb ideig tartó fennállása esetén indokolt felkeresni egy szakorvost a pontos diagnózis megállapítása céljából.


A fej-nyaki daganatos szűrési napokat idén július 19-én és július 26-án tartják a Szent Pantaleonban
MTI Fotó: Rosta Tibor

A világnaphoz kapcsolódóan ebben az évben is szerveznek fej-nyaki daganatos szűrési napokat július 19-én és július 26-án 15-től 19 óráig a Szent Pantaleon Kórház IV. emeleti fül-orr-gégészeti osztályának kezelőjében. A vizsgálat elvégzésére előzetes időpont-egyeztetést követően van lehetőség. Előjegyzés munkanapokon 8–14 óra között kérhető a kórház (25) 550-132-es telefonszámán.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.