EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,69 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Dunaújváros

Újabb szűrés a Szent Pantaleonban

A Fej-nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja július 27-ét a fej-nyaki daganatok nemzetközi napjává nyilvánította. A világnaphoz a Szent Pantaleon-kórház is csatlakozott. 

A nemzetközi szervezet világszerte kezdeményezi és kéri, hogy az egészségügyi intézmények a fej-nyaki daganatokra, azok megelőzésére és kezelésének fontosságára hívja fel a lakosság figyelmét. Ezekre a szervekre az ember hajlamos nem odafigyelni vagy elhanyagolni. Nagy problémát jelet az is, hogy ezeket a tüneteket gyakran keverjük össze fogászati problémákkal, amelyeket a magyar ember ugyancsak hajlamos elodázni.
A fej-nyaki daganatok a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből – a bőr, az orrüreg, az orrmelléküregek, a nyálmirigyek, az orca, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy – indulhatnak ki. A betegség leggyakoribb tünetei lehetnek az említett szervek valamelyikén jelentkező duzzanat, növekvő fájdalmas, de akár fájdalommentes csomó, egy nehezen gyógyuló seb, zsibbadás, fájdalom vagy szokatlan vérzés, idegentest-érzés, a hang egy hónapon túli rekedtsége, hosszan tartó, fokozódó fülfájás, rágás, nyelés nehézsége. A panaszok, tünetek két hétnél hosszabb ideig tartó fennállása esetén indokolt felkeresni egy szakorvost a pontos diagnózis megállapítása céljából.


A fej-nyaki daganatos szűrési napokat idén július 19-én és július 26-án tartják a Szent Pantaleonban
MTI Fotó: Rosta Tibor

A világnaphoz kapcsolódóan ebben az évben is szerveznek fej-nyaki daganatos szűrési napokat július 19-én és július 26-án 15-től 19 óráig a Szent Pantaleon Kórház IV. emeleti fül-orr-gégészeti osztályának kezelőjében. A vizsgálat elvégzésére előzetes időpont-egyeztetést követően van lehetőség. Előjegyzés munkanapokon 8–14 óra között kérhető a kórház (25) 550-132-es telefonszámán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.