EUR: 323,62 Ft
CHF: 287,52 Ft
2018. szeptember 18., kedd
Diána

Egyéb Dunaújváros

Újabb szűrés a Szent Pantaleonban

A Fej-nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja július 27-ét a fej-nyaki daganatok nemzetközi napjává nyilvánította. A világnaphoz a Szent Pantaleon-kórház is csatlakozott. 

A nemzetközi szervezet világszerte kezdeményezi és kéri, hogy az egészségügyi intézmények a fej-nyaki daganatokra, azok megelőzésére és kezelésének fontosságára hívja fel a lakosság figyelmét. Ezekre a szervekre az ember hajlamos nem odafigyelni vagy elhanyagolni. Nagy problémát jelet az is, hogy ezeket a tüneteket gyakran keverjük össze fogászati problémákkal, amelyeket a magyar ember ugyancsak hajlamos elodázni.
A fej-nyaki daganatok a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből – a bőr, az orrüreg, az orrmelléküregek, a nyálmirigyek, az orca, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy – indulhatnak ki. A betegség leggyakoribb tünetei lehetnek az említett szervek valamelyikén jelentkező duzzanat, növekvő fájdalmas, de akár fájdalommentes csomó, egy nehezen gyógyuló seb, zsibbadás, fájdalom vagy szokatlan vérzés, idegentest-érzés, a hang egy hónapon túli rekedtsége, hosszan tartó, fokozódó fülfájás, rágás, nyelés nehézsége. A panaszok, tünetek két hétnél hosszabb ideig tartó fennállása esetén indokolt felkeresni egy szakorvost a pontos diagnózis megállapítása céljából.


A fej-nyaki daganatos szűrési napokat idén július 19-én és július 26-án tartják a Szent Pantaleonban
MTI Fotó: Rosta Tibor

A világnaphoz kapcsolódóan ebben az évben is szerveznek fej-nyaki daganatos szűrési napokat július 19-én és július 26-án 15-től 19 óráig a Szent Pantaleon Kórház IV. emeleti fül-orr-gégészeti osztályának kezelőjében. A vizsgálat elvégzésére előzetes időpont-egyeztetést követően van lehetőség. Előjegyzés munkanapokon 8–14 óra között kérhető a kórház (25) 550-132-es telefonszámán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.