2018. december 09., vasárnap
Natália

Belföld

Újabb zűrös ügy a Jobbik körül

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Jobbik pártalapítványa 2015–2016. évi gazdálkodásának ellenőrzését. Az ÁSZ szabálytalanságot tárt fel a szervezet könyvelésében. Nem ez az első visszásság az alapítvány és a párt pénzügyei körül.

– Szabó Gábornak, a kuratórium elnökének 3o napja van, hogy intézkedési tervet készítsen és azt elküldje az ÁSZ részére  – közölte az Állami Számvevőszék. A vizsgálat szerint a Jobbik Magyarországért Alapítványban a ráfordítások elszámolása 2016-ban nem volt szabályszerű, mert a könyvelésben elszámolást megalapozó számlák nélkül rögzített tranzakciókat.


Nem ez az első botrány a Jobbik pártalapítványa körül. 2015-ben az Átlátszó indított pert, mert a pártalapítványok közül egyedül a Jobbiké nem árulta el a portálnak, hogy mire fordította az állami támogatásokból származó százmilliókat. Végül az első tárgyalás előtt néhány nappal mégis közölték az adatokat, amiből kiderült, hogy például az Iránytű Intézet 2012-től 2015 tavaszáig közel 174 milliós támogatásban részesült, de jutott a párt lakájmédiájának, a Barikád Magazinnak (83 millió) és az Alfahírnek (61 millió) is.

Mint ismert, az ÁSZ 660 milliós büntetést szabott ki a pártra decemberben, mert 2o17-ben jóval a piaci ár alatt béreltek plakáthelyeket Simicska Lajos cégétől, ami tiltott párfinanszírozásnak minősül. A párt állítólag a mai napig nem fizette ki ezeket a plakáthelyeket, és a Magyar Postának is tartozik hatvanmillió forinttal.


Ezután januárban gyűjtésbe kezdett a párt, hogy kifizessék az ÁSZ-büntetést, amire a támogatóiktól összekalapozott körülbelül százmillió forint nem lett volna elég, később kiderült, hogy nem is erre költötték, hanem például ebből az összegből kampányoltak.

Később mindössze húszmilliót vallottak be a százmillió helyett a kampánybeszámolóban, amelynek egyéb tételei sem tisztázottak. A Sneider Tamás pártelnök által aláírt dokumentumban ugyanis szerepel egy 84 millió forintos hitel, bár ő korábban azt állította, hogy a Jobbik már a saját bankjától sem kap kölcsönt. Ezzel szemben Vona Gábor korábbi pártelnök említést tett a párt pénzügyi stabilizációját megcélzó banki hitelekről.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

  Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

  Egyenként akár 50 millió forint magvető befektetést és akcelerációs szolgáltatásokat vehetnek igénybe az MVM Edison startup versenyének győztesei; az MVM Csoport harmadik alkalommal kiírt innovációs pályázatára január végéig jelentkezhetnek ígéretes ötleteikkel az innovatív fejlesztők – közölték a szervezők.

 • Tízmillióért kelt el Radnóti Miklós kézirata

  Tízmillióért kelt el Radnóti Miklós kézirata

  Ötmillió forintos kikiáltási árról indulva végül 10 millió forintért kelt el Radnóti Miklós klasszikusának, a Járkálj csak, halálraítélt című versnek egyetlen fennmaradt kézirata a Központi Antikvárium péntek esti árverésén.

 • Új családtámogatási intézkedések készülnek

  Új családtámogatási intézkedések készülnek

  Több családtámogatási elképzelés is a Pénzügyminisztérium napirendjén van, ezek között szerepel az úgynevezett falusi csok is – mondta a Magyar Időknek a pénzügyekért felelős államtitkár.