EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Veszprém

Újra jazz költözött a belvárosba

A Rozé Rizling Jazz Napokkal indult a VeszprémFest

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart a VeszprémFest kísérőrendezvénye, a Rozé Rizling Jazz Napok. A fesztivál nagyszínpadán szerdától szombatig találkozhatunk világsztárokkal.


Fényárban fürdik az Óváros tér (fotó: Domján Attila)

A VeszprémFest História-kertben található nagyszínpadán idén is a nemzetközi zenei élet nagyjait láthatjuk és hallhatjuk – szerdán Ziggy Marley, csütörtökön Amy MacDonald és Aloe Blacc, pénteken az opera sztárjai: José Cura, Miklósa Erika, Rost Andrea és Ramón Vargas, szombaton pedig Joss Stone lép fel. Mindeközben a jezsuita templom kertjében Lajkó Félix és vendégei zenélnek három napon át.

A legtöbb nézőt elérő helyszín azonban kétségkívül az Óváros tér, ahol a Rozé Rizling és Jazz Napok programsorozata tíz estén át várja az érdeklődőket. A fesztivál ideje alatt harminc hazai fellépő avatja be közönségét a jazz világába, miközben harminc borász kínálja legjobb nedűit a téren.


Harminc borász kínálatából válogathatunk (fotó: Domján Attila)

Az első hétvégén máris megtelt a város szívében található rendezvénytér: nemcsak a színpad előtt elhelyezett sörpadok mellett bonyolódhattak beszélgetésekbe a látogatók, hanem a Városháza előtti területen kialakított és az utóbbi években egyre népszerűbbé váló nyugizónában is, ahol babzsákok és strandszékek garantálták a kényelmet, a növényzet pedig épp annyira szűri meg az Óváros téri színpadról érkező hangokat, hogy a lágy jazzdallamok halk, de még hallható aláfestésül szolgáljanak a nyáresti diskurzusokhoz. Különösen ez a térszelet – ahonnan a Városházára és a Tűztoronyra vetített gyermekrajzok is jól láthatók – teszi igazán gyerekbaráttá az egyébként kulturális és gasztronómiai kínálatában is a felnőtteket megcélzó rendezvényt.

A nyugizóna évről évre népszerű pontja a fesztiválnak (fotó: Domján Attila)

Az előttünk álló hétvége is bőven kínál zenei csemegéket azok számára is, akik a nagyszínpad helyett az ingyenesen látogatható borfesztivált választják. Pénteken például a Vörös Eszter Tango Company játszik régi, táncolható argentin tangókat, és modern, koncerttermekbe komponált tangómuzsikát, megelevenítve Buenos Aires és a jellegzetes tangótáncestek, a milongák hangulatát.

A hazai jazzélet nagyjai szórakoztatják a közönséget (fotó: Domján Attila)

A szombat este húzóneve Tóth Vera lesz, akinek vadonatúj kvartettkoncertjei igazi zenei csemegét jelentenek a közönségnek. Ezúttal is négy szólólemeze és kedvenc előadói dalaiból válogat majd. Vasárnap erős mezőnnyel búcsúzik a tíznapos fesztivál: a veszprémi Swing-swing zenekart a Kamilka & Pesti Sikk követi, az Óváros téri programokat pedig Gájer Bálint koncertje zárja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.