EUR: 323,43 Ft
CHF: 286,19 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Miskolc

Újra megnyitotta kapuit a lillafüredi Anna-barlang

Megszüntették a csőtörést, július közepétől ismét látogatható Lillafüreden az Anna-barlang.

A Bükki Nemzeti Park tájékoztatása szerint pünkösdkor a Függőkertekben csőtörés történt, ami miatt rövid idő alatt hatalmas mennyiségű víz zúdult be a barlangba. A problémát azonnal igyekeztek megoldani, azonban a mésztufa szerkezete miatt több héten keresztül folyamatosan folyt a víz a barlangjáratokban. Emiatt csúszóssá vált a járófelület, és az elektromos hálózat is potenciális veszélyt jelentett a látogatókra.


Július 14-től újra látogatható az Anna-barlang – fotó: BNP


A lillafüredi mésztufa barlang egyedülálló, az egész világon csak hat hozzá hasonló látogatható. 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították. 
Az elmúlt két hétben a veszélytényezőket sikerült annyira megszüntetni, hogy a barlang újra látogatható legyen. Egyetlen terem maradt, ahol a talaj továbbra is csúszós, ott gumi járólapot helyeztek el, s napi szinten ellenőrzik a barlang állapotát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.