EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Életmód

Uniformis, vagy munkahelyi viselet?

Azt, hogy ki mit visel a munkavégzés során, gyakran a munkáltató dönti el. Nézzük, mi a különbség a formaruha, a védőruha, az egyenruha és a dress code között.

Munkaruha – Többnyire az egységes megjelenést és a praktikumot szolgálja, a tevékenység egyértelmű felismertetését. A pincérek, a mentősök vagy akár a bírók is jól felismerhetők jellegzetes munkaruhájukról.


Védőruha – Sokkal inkább funkcionális, mint formális. A ruházat egyéni védőeszköz, amely a munkavállaló egészségét és testi épségét óvja, legyen szó fizikai, biológiai és/vagy vegyi kockázatokról.

/Fotó: Profimedia, Cultura RF

Egyenruha – A katonaságnál az egyenruha alapján azonosítják magukat a csapatok, különböztetik meg az ellenséget, ismerik fel a rangokat. Az egyenruha „elrejti” a személyiséget, az egységes megjelenés erősíti a belső összetartást, a csapatszellemet és az önfegyelmet.

Dress code – A vállalati dress code meghatározásának nincsenek formális keretei. Az adott vállalatra vonatkozó elvárások megfogalmazásában a munkáltatók mozgástere viszonylag nagy. A vezetőség belső szabályrendszerében megkövetelhet egy bizonyos megjelenést. A lényeg az, hogy a munka ellátásával összefüggően kell meghatározni az elvárást, a magánszférába való indokolatlan beavatkozás nélkül.

Kapcsolódó Cikkek