2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Életmód

Uniformis, vagy munkahelyi viselet?

Azt, hogy ki mit visel a munkavégzés során, gyakran a munkáltató dönti el. Nézzük, mi a különbség a formaruha, a védőruha, az egyenruha és a dress code között.

Munkaruha – Többnyire az egységes megjelenést és a praktikumot szolgálja, a tevékenység egyértelmű felismertetését. A pincérek, a mentősök vagy akár a bírók is jól felismerhetők jellegzetes munkaruhájukról.


Védőruha – Sokkal inkább funkcionális, mint formális. A ruházat egyéni védőeszköz, amely a munkavállaló egészségét és testi épségét óvja, legyen szó fizikai, biológiai és/vagy vegyi kockázatokról.

/Fotó: Profimedia, Cultura RF

Egyenruha – A katonaságnál az egyenruha alapján azonosítják magukat a csapatok, különböztetik meg az ellenséget, ismerik fel a rangokat. Az egyenruha „elrejti” a személyiséget, az egységes megjelenés erősíti a belső összetartást, a csapatszellemet és az önfegyelmet.

Dress code – A vállalati dress code meghatározásának nincsenek formális keretei. Az adott vállalatra vonatkozó elvárások megfogalmazásában a munkáltatók mozgástere viszonylag nagy. A vezetőség belső szabályrendszerében megkövetelhet egy bizonyos megjelenést. A lényeg az, hogy a munka ellátásával összefüggően kell meghatározni az elvárást, a magánszférába való indokolatlan beavatkozás nélkül.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szédítő tempót diktál az ördögi Cupra

    Szédítő tempót diktál az ördögi Cupra

    Szédítőre sikeredett a SEAT Ateca alapjaira épült, majd önálló márkává vált Cupra: álló helyzetben is az, de a 300 lóerős motor lehengerlő gyorsulása a volán mögött ülőt is fokozott figyelemre készteti.

  • Hámlasztással a téli hideg ellen

    Hámlasztással a téli hideg ellen

    Télen arcbőrünk sokkal nagyobb törődés igényel az év többi évszakához képest az időjárás viszontagságai miatt. A bőr elhanyagolása száraz, kipirosodó, mi több viszkető, égő érzést kelthet az arcunkon, ezért fontos, hogy mindig használjuk az ilyenkor szükséges kozmetikumokat és megfelelő mennyiségű vitamint vigyünk be a szervezetünkbe.