2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Életmód

Ünnepeljük a magyar bort!

Idén először rendezik meg a Magyar Bor Ünnepét, a hiánypótló rendvezvénysorozat középpontjában az ősi magyar fajtaborok és a reneszánszát élő pezsgő áll. A Magyar Bor Ünnepe hat helyszínen mutatkozik be, és keresi az ország legjobb borait.

– Hosszú évek óta foglalkozom a borral, és utazásaim során örömmel tapasztalom, hogy milyen sokat fejlődött a borkultúra Magyarországon. Mindig is lenyűgözött, milyen művészi alázattal alkotnak a borászok, szeretem, hogy egyben hagyománytisztelők és újítók – mesélt a Magyar Bor Ünnepe rendezvénysorozatról Borbás Marcsi, az esemény háziasszonya.


Tállya borral várja

– Bár a jó bornak nem kell cégér, mégis a Tokaj vidéki Tállyáért Egyesület elnökeként és a Taille Borlovagrend tagjaként feladatomnak érzem, hogy népszerűsítsem borászainkat és kiváló boraikat. A Magyar Bor Ünnepét is ezzel a céllal álmodtuk meg, szeretnénk, hogy minél többen megismerjék a tipikus magyar borfajtákat és a magyar borvidékeket – árulta el a kezdeményezés okát Márton Péter, a szervezőbizottság elnöke.

A Magyar Bor Ünnepe eseményein a régió borászai egymás borait értékelik és közösen választják ki az év legjellemzőbb fajtaborát. Stílusjegyek alapján osztályoznak, rangsorolnak és szavaznak a vidék legígéretesebb borairól hat kategóriában: bikavér, olaszrizling, Irsai Olivér, kékfrankos, furmint és pezsgő. A fajtaborok döntő versenye novemberben lesz Tállyán.


Borbás Marcsi a Magyar Bor Ünnepe rendezvénysorozat háziasszonya

A sorozat első, mai rendezvénye a 22. Egri Bikavér Ünnep. Ma Egerben az egri és szekszárdi borászok egy izgalmas borkóstolón kiválasztják az ország három „legbikavérebb” bikavérét. Este este nyolc órától pedig a tíz legjobbnak ítélt nedűt a borkedvelő közönség is végigkóstolhatja.

Márton Péter: ismerjék meg minél többen a magyar borfajtákat!

A sorozat hat helyszínen folytatódik az ország nagyobb borfesztiváljain, Egerben, Balatonfüreden, Budapesten, Baján, Szekszárdon és a tokaji régióban, Tállyán.

Kapcsolódó Cikkek

  • Amilyen a gazda, olyan a kutyája

    Amilyen a gazda, olyan a kutyája

    Gyakoribb a túlsúlyos kutya a kövér gazdiknál, mint a normál testsúlyú kutyatulajdonosoknál – derítette ki a Koppenhágai Egyetem állatorvosainak kutatása.

  • Nem kell félni a Z generációtól

    Nem kell félni a Z generációtól

    – Amikor a felsővezetők félnek ezeket a fiatalokat alkalmazni, akkor sztereotípiáktól félnek, amelyek az egyén szintjén torzítanak – mondta Lazányi Kornélia, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja a Société Budapest – Felsővezetői klub elnevezésű pódiumbeszélgetése kapcsán.