2019. szeptember 18., szerda
Diána

Belföld

Ünnepeljük együtt a kiváló magyar borokat!

Idén először kerül megrendezésre a Magyar Bor Ünnepe, egy hiánypótló rendezvénysorozat, melynek középpontjában az ősi magyar fajtaborok és a reneszánszát élő pezsgő áll. A Magyar Bor Ünnepe hat helyszínen mutatkozik be, és keresi az ország legszebb borait.


„Hosszú évek óta foglalkozom a borral és utazásaim során örömmel tapasztalom, hogy milyen sokat fejlődött a borkultúra Magyarországon. Mindig is lenyűgözött, milyen művészi alázattal alkotnak a borászok, szeretem, hogy egyben hagyománytisztelők és újítók. Kiváló magyar borok és pezsgők születnek, nagy élmény újra felfedezni a jellegzetes magyar borfajtákat és egy kicsit új szemmel rájuk nézni” – mesélt a Magyar Bor Ünnepe rendezvénysorozatról Borbás Marcsi, az esemény háziasszonya.


A Magyar Bor Ünnepének célja, hogy bemutassa hazánk borvidékeit, azok jellemző borait és a pezsgőt. Hagyományt is szeretne teremteni, ahol minden évben a borászok és a közönség együtt ünnepli és díjazza a legszebb magyar borokat.

„Bár a jó bornak nem kell cégér, mégis a Tokaj vidéki Tállyáért Egyesület elnökeként és a Taille Borlovagrend tagjaként feladatomnak érzem, hogy népszerűsítsem borászainkat és kiváló boraikat. A Magyar Bor Ünnepét is ezzel a céllal álmodtuk meg, szeretnénk, hogy minél többen megismerjék a tipikus magyar borfajtákat és a magyar borvidékeket” – mondta Márton Péter, a szervezőbizottság elnöke arról, hogy miért indította útjára a rendezvénysorozatot.


A Magyar Bor Ünnepe eseményein, eltérően a klasszikus borversenyektől, a régió borászai egymás borait értékelik és közösen választják ki az év legjellemzőbb fajtaborát. A mustrán, a Fiáth Attila, nemzetközi borakadémikus által fejlesztett ORIGO értékelési rendszert használják a résztvevő borászok. A borfajtára jellemző stílusjegyek alapján osztályoznak, rangsorolnak és választják ki a vidék legígéretesebb borait hat kategóriában: Bikavér, Olaszrizling, Irsai Olivér, Kékfrankos, Furmint és pezsgő. A novemberben Tállyán megrendezésre kerülő döntőn és záróünnepségen pedig megnevezik az ország legszebb fajtaborait.

„Számomra a Magyar Bor Ünnepe az összefogás ünnepe, egy kiváló alkalom arra, hogy együtt gondolkodjunk, együtt dolgozzunk a magyar bor jövőjén és népszerűsítésén. Szakmailag egy rendkívül izgalmas kaland, hiszen ritkán van lehetőség ugyanabból a fajtából egyszerre akár 50 bort kóstolni és összehasonlítani” – árulta el Dr. Fiáth Attila, a Magyar Bor Ünnepe szakmai mentora.

Az idén immár 22. alkalommal megrendezett Egri Bikavér Ünnep ad otthont a Magyar Bor Ünnepe első fordulójának. 2018. július 5-én, csütörtökön Egerben az egri és szekszárdi borászok egy izgalmas ORIGO borkóstolón kiválasztják az ország három “legbikavérebb” Bikavérét. A program részeként, este 20:00 órától a Hotel Eger & Parkban a borászok által legjobbnak ítélt 10 Bikavért a borkedvelő közönség is végigkóstolhatja egy ORIGO LIGHT vakkóstoláson.


Az idei eseménysorozattal hat helyszínen találkozhat a közönség, a Magyar Bor Ünnepe jelen lesz az ország nagyobb borfesztiváljain Egerben, Balatonfüreden, Budapesten, Baján, Szekszárdon és a Tokaj régióban, Tállyán.

Kapcsolódó Cikkek