2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Üzenet a kamrából

Néztük. Néztük és kerülgettük. Kerülgettük. Balettoztunk a kolbászért. Talajtorna a lekvárért. Néztük. Mert nem mertük elengedni. Bontatlan borok, pálinkák, kurkumás tészták. Kaptuk, nem dobjuk ki.

Profimedia, imageBROKER

 

De van egy pont.


Egy pont, amikor már nem hiszünk abban, hogy a kurkumás tésztát adó ismerősünk be fog térni a kamránkba, és ellenőrzi, hogy megettük-e. Vagy hogy két évvel a kedves átadás után kételkedik-e abban valamelyik rokon, hogy a borát megittuk. Hogy a lejárt szavatosságú bonbonok a kukában landoltak-e.

Időnként ideje a számvetésnek. Menet közben is. Teheti azt a politika, a topmenedzser, a falusi tanító vagy éppenséggel bárki a saját spájzában, kamrájában.

Elengedni tudni kell.

Olyan képesség ez, amelyben a magamfajta gyűjtögető nem feltétlenül hisz, de amikor megteszi, akkor nem érez magán nyomást, megkönnyebbül, és csak a tisztuló és táguló teret látja maga körül. Felfedez eddig nem látott dolgokat – például egy vízelzárót és egy konnektort a lisztek mögött… –, megpróbálja rögzíteni retinafényképpel az idilli állapotot, és szent esküvést tesz, hogy ez mindig, de mindig így lesz.

És persze törekszik is rá.

Mert a kamra a folyamatos megtisztulás és elengedés igényét nyújtja be. Ennek pedig meg kell felelni, mert sem az egereknek, sem más ízelt lábaikkal falatokért startoló élőlényeknek nincs helyük a társaságomban.

És ezt csak akkor tudom elérni, ha megtanulok elengedni, és engedek a kamra nyomásának. Nem nehéz. Most már tudom.

Kősonkákra nincs szükségem.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága keddi ülésén felkérte a kormányt, hogy vizsgálja meg a bevándorlási különadó megfizetésére vonatkozó hatályos jogszabályokat, és kezdeményezzen változtatásokat, amennyiben azok lehetőséget biztosítanak az adóelkerülésre.

 • Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli a jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt.

 • Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Jövő hétfőn búcsúztatják a hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után múlt szerdán elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai, háromszoros világbajnok párbajtőrözőt, a Nemzet Sportolóját.