2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Nyíregyháza

Valóra váltak Illyés Ákos álmai

Nyáron sem tud elszakadni a színháztól Illyés Ákos: beszélgetésünk idején a mozgalmas évad fáradalmait éppen Epidauroszban pihente ki, ahol már az ókorban 14 ezer nézőt befogadó teátrum létezett.

A csodálatos szállásunkról épp most sétálunk a kikötő felé – meséli. – Ötödik alkalommal térünk vissza ebbe a csöndes kisvárosba, ami álmaim helye. Kocsikkal jöttünk, konvojban, több mint harmincan, jó néhányan a Móricz Zsigmond Színházban dolgozunk. Kovács Kati, az ország legjobb súgója és férje a fő szervezők, de itt van Tóth Zolka, Széles Zita, a feleségem, Kuthy Patrícia, Demeter Anna és Tanyik Zsófi is. Hamarosan tájékozódunk majd, sikerül-e megnéznünk egy színházi előadást. „Csak” 34 fok van, de tavaly 52-t is mértünk. Minden alkalommal megkóstoljuk a kalamárit, ami egy halféle görög salátával tálalva, a gyros is kihagyhatatlan, sok egyéb helyi specialitás mellett. A fákon rengeteg narancs van, amelyeknek csodálatos az ízük.


Illyés Ákos és Ullmann Mónika a Sherlock Holmes-ban. (Fotó: Sipeki Péter)

Illyés Ákos dr. Watson szerepében (Fotó: Janics Attila)

Mint elmondta, ezenkívül is terveznek még utazásokat Patríciával, amelyek közül az egyik leginkább várt az angliai, hiszen ott él Ákos bátyja. Visszatérő vendégek Martonvásáron is, ahol egy tánctáborban szoktak a gyermekeknek „színpadi jelenlétet” tanítani, s ez az idén is így lesz. A nyíregyházi börtönben szintén folytatják a munkát. Egy kilencfős csapattal már egy hónapja bemutattak egy darabot a tiszalöki Országos Börtönszínházi Találkozón. Nagyon komolyan vették a „játékot” az elítéltek, remek produkciót sikerült létrehozni. Most egy humorosabb darabbal készülnek, amit tízen játszanak. Első alkalommal nyomasztó volt számára a börtön, de egy idő után megszokta. Nem tart a fogvatartottaktól; jó hangulatban telnek a próbák. Se szeri, se száma azoknak a rendezvényeknek, ahol fellép, úgyhogy nem véletlen, hogy Pregitzer Fruzsina és Rák Zoltán mellett ő kapta meg a Színházért-díjat az évadzáró társulati ülésen a teátrumért végzett önzetlen munkájáért. Véleménye szerint ők a nézőkkel egy családot alkotnak, s tenniük kell ezért a közösségért. Fellépnek, népszerűsítik a színházat, ahol és ahogyan csak lehet.

Nagyszerű, változatos feladatokat kaptam az elmúlt évadban, és ilyenek várnak a következőben is – folytatta. – Játszom majd a Gyilkosság meghirdetve című Agatha Christie-krimiben, Csehov A manó című művében, A kalucsniban, amit Szikszai Rémusz rendez, valamint a Balfácánt vacsorára! című vígjátékban – zárta beszámolóját Ákos, majd folytatta sétáját a városban, ahol már évezredekkel ezelőtt is tudták, a színházban olyan csodák születhetnek, amelyeket mindenkinek látnia kell.


Kapcsolódó Cikkek