EUR: 323,19 Ft
CHF: 287,82 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Nagykanizsa

Velodrom épül Kanizsán

Mintegy 20 milliárd forintos sportfejlesztés előtt áll Nagykanizsa. A Modern Városok Programban versenyuszoda, valamint sport- és rendezvénycsarnok épül, hamarosan pedig egy pályakerékpáros edzőcsarnokkal is gazdagodik a város, amely az egész régiót szolgálja majd.

Ez utóbbit Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos jelentette be a városban, felidézve: a kormány 2017-ben döntött arról, hogy Budapest mellett két vidéki helyszínen épít velodromot. Keleten Debrecen, nyugaton Kanizsa nyert, mert, ahogyan a politikus fogalmazott, itt a hét versengő város közül Nagykanizsáé volt a legátgondoltabb, legjobban kidolgozott pályázat.


A létesítmény kiszolgálja majd a versenysportot, s egyben szabadidős sportolókat, gyerekeket is fogad. A 200-250 méter hosszú fedett körpálya Révész Máriusz szerint lendületet adhat a magyar kerékpársportnak, az országúti kerékpárosoknak pedig téli edzéslehetőséget biztosít – akár a környező országokból ideérkező versenyzőknek is.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a városban tíz éve dolgoznak a kerékpározás népszerűsítéséért, fejlesztéséért, aminek látható eredménye, hogy egyre többen pattannak nyeregbe a városban, s a kerékpáros turizmus is népszerű Muraföldén, hiszen sokan két keréken fedezik fel a vidéket. Leszögezte: a velodrom építésével hatalmas lehetőséget kapott a térség, az üzemeltetésre pedig olyan koncepció készült, amely a fenntarthatóságot is biztosítja.


A sajtótájékoztatón Cseresnyés Péter, Révész Máriusz, Princzinger Péter és Dénes Sándor beszélt a tervekről (Fotó: Gergely Szilárd)

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke szerint a három velodrom építése egyértelműen fellendülést hozhat a sportágban, amihez szükség van olyan szakemberekre, akik a fejlesztő- és a nevelőmunkát elvégzik, továbbá olyan helyszínekre, ahol mindenki biztonságban készülhet, edzhet.

Nagykanizsa kerékpárosbarát település, jelentette ki Dénes Sándor polgármester, ahol az elmúlt években kerékpárutakat építettek, a Csónakázó-tó partján pedig hegyikerékpáros-pályát alakítottak ki. Úgy vélte, a velodromot a környező falvakban élők és a külföldről érkezők is igénybe veszik majd.

A fedett kerékpáros-körpályát a hamarosan felépülő sport- és rendezvénycsarnok melletti önkormányzati területre tervezik, és 2-3 milliárd forintos beruházást jelent. A hosszabb távú elképzelések szerint a városban egy kerékpáros-akadémia is létrejöhet. A kivitelezés várhatóan 2020-ban indul.

Kapcsolódó Cikkek