2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Pécs

Veszélyes vírus terjed Pécsett!

Először csak fáradtság, majd láz, két-három nap múlva pedig jönnek a piros pöttyök a bőrön. Ez egy olyan vírusfertőzés, amely főként a gyerekeket érinti, de a felnőttek is elkaphatják. Azért lehet veszélyes, mert a levertség és a fájdalmak miatt elmaradhat az evés és az ivás, így a kiszáradás miatt kórházba is kerülhet a beteg. Jó hír viszont: a fertőzés kezelést nem igényel, csak meg kell várni, amíg a szervezet legyőzi a kórokozót. 

Pécsett az elmúlt hetekben több szülő is jelezte lapunknak, hogy bölcsődés korú gyermeke viszketéssel járó betegségtől szenved. Többen azt hitték, hogy bárányhimlő, de kiderült, hogy egészen másról van szó.


Ennél a pécsi 2,5 éves kisfiúnál először csak a térdén jelentkeztek a pattanásszerű pöttyök (olvasói fotó)

Ez a kéz-láb-száj szindróma

– Kéz-láb-száj betegségnek vagy szindrómának is nevezik azt a vírusfertőzést, amelyet leggyakrabban a Coxsackie-vírus A16-os típusa okoz, de egyéb vírusfajok is okozhatják. Kiütéssel, sokszor viszketéssel járó betegség, amelyet magas láz és levertség előz meg – mondta dr. Princz János háziorvos.

Még a járás is fájdalmas lehet ezzel a fertőzéssel (olvasói fotó)

Könnyen terjed és elég alattomos

Azért kisgyermekeknél fordul elő leggyakrabban, mert orr-, illetve torokváladékkal vagy akár nyállal is terjed. De előfordulhat, hogy pelenkacsere alkalmával vagy a szobatisztaságra szokó gyermekeknél vizelet és széklet útján fertőz. A közösségbe járó gyerekeknél pohár- vagy cumicsere során is terjedhet.


A felnőttek is elkaphatják, bár náluk a pöttyök kevésbé látszanak annyira – a fájdalom viszont elviselhetetlen lehet: éget, viszket és mar.

– Alattomos, mert a lappangási ideje akár kilenc nap is lehet. Így ha találkoztunk egy beteg gyermekkel, nem biztos, hogy másnapra mi is megbetegszünk – tette hozzá a háziorvos.

Orvosság: az idő

Ez a fertőzés sokféleképpen gyengítheti le szervezetünket, de olyan is van, aki észre sem veszi, hogy megbetegedett. A legrosszabb viszont, ha a piros pöttyök elkezdenek váladékozni, iszonyatosan viszketnek, majd pár nap múlva hegesednek és leszáradnak. Az orvosság az idő, a szervezet pár nap alatt legyőzi a kórokozót.

A tüneti kezelést viszont nem árt komolyan venni, hiszen akár kórházba is lehet kerülni!

 • A láz- és fájdalomcsillapítás mellett nagyon fontos a folyadékbevitel. Mivel ilyenkor még a nyelés is fájdalmas lehet, az orvosok azt tanácsolják, hogy sokszor keveset igyunk.
 • Használjunk szívószálat, hogy a száj nyitása se okozzon fájdalmat, illetve a szívószállal lehet a folyadékot irányítani. Ezzel pedig a szájban lévő fájó területeket is ki lehet kerülni.
 • Az étel inkább puha, pépes és könnyen emészthető legyen. Érdemes joghurtot, krumplipürét vagy húslevest fogyasztani, turmixolva. A lényeg, hogy a szervezet megfelelő tápanyaghoz és energiához jusson.
 • Ha már semmilyen fájdalomcsillapítás nem használ, végbélkúppal lehet próbálkozni.

Felnőtteknél igen kellemetlen tünetekkel jár

A gyógyulás sem szép látvány, de a hámlás már jó jel

– Sok szülő – akinek az immunrendszere nem elég erős – képes elkapni ezt a fertőzést a gyermekétől. Ilyenkor a tenyéren és lábfejen jelenhetnek meg piros pöttyök – mondta dr. Princz János. A háziorvos hozzátette: előfordul, hogy csak ez a terület lesz tele pöttyökkel, de olyan kellemetlen érzettel jár, mintha valami felmarta volna a bőrt.

A legrosszabb, hogy a beteg képtelen fogni, járni, mert minden mozdulat égető érzéssel jár.

Jó hír, hogy a szervezet képes pár nap alatt legyűrni a fertőzést, addig viszont megkeseríti a hétköznapokat.

A pöttyök először olyanok, mint egy-egy pattanás, majd gyorsan elszaporodnak és szinte beborítják az egész testet – fontos, hogy ne menjünk közösségbe a fertőzött gyerekkel! A vírus 4 órán keresztül képes életben maradni a levegőben!

Komoly szövődménye is lehet 

Ez a Coxsackie-vírus ritkán ugyan, de bejuthat az agyba, ahol súlyos szövődményeket okozhat. Ilyenkor vírusos agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás is előfordulhat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.