2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Pécs

Veszélyes vírus terjed Pécsett!

Először csak fáradtság, majd láz, két-három nap múlva pedig jönnek a piros pöttyök a bőrön. Ez egy olyan vírusfertőzés, amely főként a gyerekeket érinti, de a felnőttek is elkaphatják. Azért lehet veszélyes, mert a levertség és a fájdalmak miatt elmaradhat az evés és az ivás, így a kiszáradás miatt kórházba is kerülhet a beteg. Jó hír viszont: a fertőzés kezelést nem igényel, csak meg kell várni, amíg a szervezet legyőzi a kórokozót. 

Pécsett az elmúlt hetekben több szülő is jelezte lapunknak, hogy bölcsődés korú gyermeke viszketéssel járó betegségtől szenved. Többen azt hitték, hogy bárányhimlő, de kiderült, hogy egészen másról van szó.


Ennél a pécsi 2,5 éves kisfiúnál először csak a térdén jelentkeztek a pattanásszerű pöttyök (olvasói fotó)

Ez a kéz-láb-száj szindróma

– Kéz-láb-száj betegségnek vagy szindrómának is nevezik azt a vírusfertőzést, amelyet leggyakrabban a Coxsackie-vírus A16-os típusa okoz, de egyéb vírusfajok is okozhatják. Kiütéssel, sokszor viszketéssel járó betegség, amelyet magas láz és levertség előz meg – mondta dr. Princz János háziorvos.

Még a járás is fájdalmas lehet ezzel a fertőzéssel (olvasói fotó)

Könnyen terjed és elég alattomos

Azért kisgyermekeknél fordul elő leggyakrabban, mert orr-, illetve torokváladékkal vagy akár nyállal is terjed. De előfordulhat, hogy pelenkacsere alkalmával vagy a szobatisztaságra szokó gyermekeknél vizelet és széklet útján fertőz. A közösségbe járó gyerekeknél pohár- vagy cumicsere során is terjedhet.


A felnőttek is elkaphatják, bár náluk a pöttyök kevésbé látszanak annyira – a fájdalom viszont elviselhetetlen lehet: éget, viszket és mar.

– Alattomos, mert a lappangási ideje akár kilenc nap is lehet. Így ha találkoztunk egy beteg gyermekkel, nem biztos, hogy másnapra mi is megbetegszünk – tette hozzá a háziorvos.

Orvosság: az idő

Ez a fertőzés sokféleképpen gyengítheti le szervezetünket, de olyan is van, aki észre sem veszi, hogy megbetegedett. A legrosszabb viszont, ha a piros pöttyök elkezdenek váladékozni, iszonyatosan viszketnek, majd pár nap múlva hegesednek és leszáradnak. Az orvosság az idő, a szervezet pár nap alatt legyőzi a kórokozót.

A tüneti kezelést viszont nem árt komolyan venni, hiszen akár kórházba is lehet kerülni!

 • A láz- és fájdalomcsillapítás mellett nagyon fontos a folyadékbevitel. Mivel ilyenkor még a nyelés is fájdalmas lehet, az orvosok azt tanácsolják, hogy sokszor keveset igyunk.
 • Használjunk szívószálat, hogy a száj nyitása se okozzon fájdalmat, illetve a szívószállal lehet a folyadékot irányítani. Ezzel pedig a szájban lévő fájó területeket is ki lehet kerülni.
 • Az étel inkább puha, pépes és könnyen emészthető legyen. Érdemes joghurtot, krumplipürét vagy húslevest fogyasztani, turmixolva. A lényeg, hogy a szervezet megfelelő tápanyaghoz és energiához jusson.
 • Ha már semmilyen fájdalomcsillapítás nem használ, végbélkúppal lehet próbálkozni.

Felnőtteknél igen kellemetlen tünetekkel jár

A gyógyulás sem szép látvány, de a hámlás már jó jel

– Sok szülő – akinek az immunrendszere nem elég erős – képes elkapni ezt a fertőzést a gyermekétől. Ilyenkor a tenyéren és lábfejen jelenhetnek meg piros pöttyök – mondta dr. Princz János. A háziorvos hozzátette: előfordul, hogy csak ez a terület lesz tele pöttyökkel, de olyan kellemetlen érzettel jár, mintha valami felmarta volna a bőrt.

A legrosszabb, hogy a beteg képtelen fogni, járni, mert minden mozdulat égető érzéssel jár.

Jó hír, hogy a szervezet képes pár nap alatt legyűrni a fertőzést, addig viszont megkeseríti a hétköznapokat.

A pöttyök először olyanok, mint egy-egy pattanás, majd gyorsan elszaporodnak és szinte beborítják az egész testet – fontos, hogy ne menjünk közösségbe a fertőzött gyerekkel! A vírus 4 órán keresztül képes életben maradni a levegőben!

Komoly szövődménye is lehet 

Ez a Coxsackie-vírus ritkán ugyan, de bejuthat az agyba, ahol súlyos szövődményeket okozhat. Ilyenkor vírusos agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás is előfordulhat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.