EUR: 323,43 Ft
CHF: 286,67 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Életmód

Vigyázzon a napon, ha bőrfarkasa van!

A bőrfarkas, azaz lupus az egyik legkellemetlenebb bőrbetegség. Gyorsan terjed, ráadásul az ízületeket és a belső szerveket is megtámadhatja. A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40–70 százalékuknál a tünetek súlyosbodását okozzák.

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) krónikus autoimmun-betegség, amely a belső szervek gyulladását és különböző mértékű károsodását okozhatja. Tünetei közé tartozhat a szimmetrikusan jelentkező, kisebb ízületeket érintő gyulladás, láz vagy hőemelkedés, és a laborvizsgálatok is különböző eltéréseket mutathatnak. A legjellemzőbb mégis az arcon megjelenő, pillangó alakú bőrpír.


Hasonló tünetek a kézfejeken, a körömágyak körül is jelentkezhetnek, amelyek a bőr fényérzékenysége miatt, a napfény hatására erősödhetnek. A napfény a betegek általános állapotát is ronthatja és a tünetek fellángolását okozhatja: láz, ízületi fájdalom jelentkezhet, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok felerősödhetnek. A fényérzékenység eltérő fokú lehet, ezért a szabadban minimum 30-as vagy annál magasabb faktorszámú fényvédő krém használata javasolt. Bizonyos irodai gépek – fénymásoló, halogén vagy kompakt fénycsövek – is UV-fényt bocsátanak ki működés közben, de a beteg az ablak mellett ülve sem lehet biztonságban.

Az irodában, autóban vagy otthonokban az ablaküvegen keresztül is átjuthatnak a káros sugarak, ezért tanácsos árnyékolókat felszereltetni. – A szisztémás lupus nem gyógyítható, de az idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények nagyobb eséllyel megelőzhetők – figyelmeztet dr. Kádár János immunológus főorvos. Tüneti szerként a bőrpanaszok enyhítésére kortikoszteroid-tartalmú krémek javasolhatók. Bizonyos készítmények, gyógyszerek fényérzékenységet okozhatnak, így felerősíthetik a meglévő panaszokat, ezért erről minden esetben a kezelőorvossal kell konzultálni.


Kapcsolódó Cikkek