EUR: 332,42 Ft
CHF: 304,52 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Életmód

Vigyázzon a napon, ha bőrfarkasa van!

A bőrfarkas, azaz lupus az egyik legkellemetlenebb bőrbetegség. Gyorsan terjed, ráadásul az ízületeket és a belső szerveket is megtámadhatja. A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40–70 százalékuknál a tünetek súlyosbodását okozzák.

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) krónikus autoimmun-betegség, amely a belső szervek gyulladását és különböző mértékű károsodását okozhatja. Tünetei közé tartozhat a szimmetrikusan jelentkező, kisebb ízületeket érintő gyulladás, láz vagy hőemelkedés, és a laborvizsgálatok is különböző eltéréseket mutathatnak. A legjellemzőbb mégis az arcon megjelenő, pillangó alakú bőrpír.


Hasonló tünetek a kézfejeken, a körömágyak körül is jelentkezhetnek, amelyek a bőr fényérzékenysége miatt, a napfény hatására erősödhetnek. A napfény a betegek általános állapotát is ronthatja és a tünetek fellángolását okozhatja: láz, ízületi fájdalom jelentkezhet, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok felerősödhetnek. A fényérzékenység eltérő fokú lehet, ezért a szabadban minimum 30-as vagy annál magasabb faktorszámú fényvédő krém használata javasolt. Bizonyos irodai gépek – fénymásoló, halogén vagy kompakt fénycsövek – is UV-fényt bocsátanak ki működés közben, de a beteg az ablak mellett ülve sem lehet biztonságban.

Az irodában, autóban vagy otthonokban az ablaküvegen keresztül is átjuthatnak a káros sugarak, ezért tanácsos árnyékolókat felszereltetni. – A szisztémás lupus nem gyógyítható, de az idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények nagyobb eséllyel megelőzhetők – figyelmeztet dr. Kádár János immunológus főorvos. Tüneti szerként a bőrpanaszok enyhítésére kortikoszteroid-tartalmú krémek javasolhatók. Bizonyos készítmények, gyógyszerek fényérzékenységet okozhatnak, így felerősíthetik a meglévő panaszokat, ezért erről minden esetben a kezelőorvossal kell konzultálni.


Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar csokinak nincs párja a világon

  A magyar csokinak nincs párja a világon

  Zala Judit és Zala Viktor, a Sweetic Csokoládé Manufaktúra tulajdonosai a legrangosabb gasztronómiai világversenyen, a Great Taste Awardson nyerték meg a három aranycsillagot, ami azt jelenti, hogy bonbonjukat minden bíró a legjobbnak ítélte.

 • Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

  Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

  Az idei Budapesti Nyári Fesztivál ebben a szezonban  összesen 120 produkcióval és programmal szórakoztatta a közönséget. A Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, az interaktív meseszínpadon, a Szent Margit romoknál és a margitszigeti műemlék Víztoronyban megfordultak nemzetközi és haza művészek egyaránt.

 • Enyhült a szezonális munkaerőhiány

  Enyhült a szezonális munkaerőhiány

  Még mindig több tízezer dolgozóra lenne szükség, de idén az agráriumban és a turizmusban is el kezdett csökkenni a munkaerőhiány a nyári idénymunkaszezonban – írta a Világgazdaság szakmai szervezetek vezetőire hivatkozva.