2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

Visszakapják az örökösök az elveszettnek hitt Klimt-képet

Az ausztriai Linz városa visszaad a műgyűjtő örököseinek egy kölcsönkapott Gustav Klimt-alkotást, amelyet évtizedekig elveszettnek hittek, ám amely nagy meglepetésre tavaly előkerült a Neue Galerie egy volt alkalmazottjának hagyatékából.

Olga Jäger 1951-ben adta kölcsön a város tulajdonában lévő kiállítóhelynek A két fekvő nő című grafikát Egon Schiele három, amúgy jóval értékesebb festményével együtt. A négy műalkotás eltűnése csak 2006-ban tűnt fel, amikor az 1956-ban elhunyt műgyűjtő örökösei visszakérték a műveket.


Mivel azokat nem találták, az időközben Lentosnak átnevezett múzeum 8,34 millió euró kártérítést fizetett az örökösöknek évekig elhúzódó pereskedés után.

Az Olga Jäger örököseivel most létrejött megegyezés alapján az örökösök a Klimt-rajz fejében visszafizetnek a kárpótlásból 67 ezer eurót, ami megfelel a mű becsült piaci értékének. Az alkotást a tervek szerint a jövő héten adják át a Jäger-családnak.

A grafikát a Neue Galerie egy volt titkárnőjének örökösei juttatták vissza a városnak. Az 1977-ben nyugdíjazott és a múlt év végén elhunyt titkárnő végrendeletében meghagyta, hogy a jogtalanul hozzá került művet halála után adják vissza a múzeumnak. A hatóságok szerint a titkárnő nem lopta el a Klimt-rajzot, hanem azt megvesztegetésképpen kapta a galéria egy korábbi igazgatójától azért, hogy hallgasson a három eltűnt Schiele-festményről.

A Klimt-rajz váratlan felbukkanása felcsillantotta a reményt, hogy megtalálják Egon Schiele eltűnt festményeit is, de azokról továbbra sincs hír.

Kapcsolódó Cikkek