EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Nagykanizsa

Visszaszereznék a zalai bor rangját

A következő években nagy lehetőség rejlik a borászatban, ezért is született az a döntés, hogy a vidékfejlesztési programban felszabaduló mintegy 50 milliárd forintból új pályázatot írnak ki – közölte az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Zalaszabarban. Kis Miklós Zsolt a családi tulajdonban lévő Kányaváry Borbirtok borászati üzemének avatóján beszélt a pályázatról, amelyet a tervek szerint ősszel írnak ki élelmiszeripari beruházásokra, köztük borászati fejlesztésekre.

– A pályázat segíti, hogy a mezőgazdasági alapanyag-termelésen túl megvalósuljon a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás is, hogy nagyobb jövedelmezőséget biztosító, magas minőségű feldolgozott terméket tudjanak értékesíteni a vállalkozások, ez ugyanis az igazán sikeres családi vállalkozások titka – tette hozzá az államtitkár.


A Kányaváry Borbirtokhoz tartozó szőlőültetvény, háttérben a Kis-Balatonnal (Fotó: MTI/Varga György)

– A Szabadics család tulajdonában lévő, 60 millió forintos beruházással kialakított borászat megvalósításához 17 millió forintos támogatást nyújtott az agrártárca. A borászat jó példa arra, hogy az alig 3-4 hektáros szőlészetekre alapozva is lehet nagy terveket megvalósítani – fogalmazott Kis Miklós Zsolt. Jelezte, a vidék igazi gerincét azok a magyar mezőgazdasági vállalkozók adják, akik az ott megtermelt bevételt visszaforgatják a gazdaságukba. – A fejlesztések pedig új munkahelyek megteremtését is szolgálják, miközben lehetőséget adnak a helyi vállalkozások bekapcsolódására is – mondta a politikus.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arra emlékeztetett, hogy a Település- és Területfejlesztési Operatív Programban – a két megyei jogú város forrásain felül – 23 milliárd forintot fordítanak Zalában a kistelepülések fejlesztésére. Mindezen túl jelentős összegekből épül a 76-os gyorsforgalmi út, amely Zalaegerszeget köti össze az M7-es autópályával, készül az M70-es autóút kétszer kétsávossá bővítése, illetve a zalaegerszegi járműipari tesztpálya. Minden lehetőség adott, hogy Zala „fejlett, gazdaságilag kitörő megye” legyen – jelentette ki a közgyűlés elnöke. Kitért arra is, hogy Budapest után Zala megyében töltik a turisták a második legtöbb vendégéjszakát. Az adatok tovább javulnak, az idei első negyedévben 16 százalékkal, 150 ezerre nőtt a vendégek és 460 ezerre a vendégéjszakák száma a megyében.


Szabadics Zoltán, a borászat tulajdonosa elmondta: 3,5 hektáros szőlőterülethez alakították ki a kétszintes, minden technológiai folyamatot ellátni képes borászati üzemet, a hozzá kapcsolódó géptárolót és műhelyt. Az a szándékuk, hogy a többi zalai borászattal együttműködve visszaszerezzék a zalai borvidék egykori rangját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.