EUR: 332,47 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Nagykanizsa

Visszaszereznék a zalai bor rangját

A következő években nagy lehetőség rejlik a borászatban, ezért is született az a döntés, hogy a vidékfejlesztési programban felszabaduló mintegy 50 milliárd forintból új pályázatot írnak ki – közölte az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Zalaszabarban. Kis Miklós Zsolt a családi tulajdonban lévő Kányaváry Borbirtok borászati üzemének avatóján beszélt a pályázatról, amelyet a tervek szerint ősszel írnak ki élelmiszeripari beruházásokra, köztük borászati fejlesztésekre.

– A pályázat segíti, hogy a mezőgazdasági alapanyag-termelésen túl megvalósuljon a hozzáadott értéket képviselő feldolgozás is, hogy nagyobb jövedelmezőséget biztosító, magas minőségű feldolgozott terméket tudjanak értékesíteni a vállalkozások, ez ugyanis az igazán sikeres családi vállalkozások titka – tette hozzá az államtitkár.


A Kányaváry Borbirtokhoz tartozó szőlőültetvény, háttérben a Kis-Balatonnal (Fotó: MTI/Varga György)

– A Szabadics család tulajdonában lévő, 60 millió forintos beruházással kialakított borászat megvalósításához 17 millió forintos támogatást nyújtott az agrártárca. A borászat jó példa arra, hogy az alig 3-4 hektáros szőlészetekre alapozva is lehet nagy terveket megvalósítani – fogalmazott Kis Miklós Zsolt. Jelezte, a vidék igazi gerincét azok a magyar mezőgazdasági vállalkozók adják, akik az ott megtermelt bevételt visszaforgatják a gazdaságukba. – A fejlesztések pedig új munkahelyek megteremtését is szolgálják, miközben lehetőséget adnak a helyi vállalkozások bekapcsolódására is – mondta a politikus.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arra emlékeztetett, hogy a Település- és Területfejlesztési Operatív Programban – a két megyei jogú város forrásain felül – 23 milliárd forintot fordítanak Zalában a kistelepülések fejlesztésére. Mindezen túl jelentős összegekből épül a 76-os gyorsforgalmi út, amely Zalaegerszeget köti össze az M7-es autópályával, készül az M70-es autóút kétszer kétsávossá bővítése, illetve a zalaegerszegi járműipari tesztpálya. Minden lehetőség adott, hogy Zala „fejlett, gazdaságilag kitörő megye” legyen – jelentette ki a közgyűlés elnöke. Kitért arra is, hogy Budapest után Zala megyében töltik a turisták a második legtöbb vendégéjszakát. Az adatok tovább javulnak, az idei első negyedévben 16 százalékkal, 150 ezerre nőtt a vendégek és 460 ezerre a vendégéjszakák száma a megyében.


Szabadics Zoltán, a borászat tulajdonosa elmondta: 3,5 hektáros szőlőterülethez alakították ki a kétszintes, minden technológiai folyamatot ellátni képes borászati üzemet, a hozzá kapcsolódó géptárolót és műhelyt. Az a szándékuk, hogy a többi zalai borászattal együttműködve visszaszerezzék a zalai borvidék egykori rangját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.