EUR: 323,97 Ft
CHF: 285,38 Ft
2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Egyéb Szolnok

Vízügyi fejlesztés indul a Jászságban

Megújul a jászsági vízgazdálkodási rendszer, a rekonstrukció első üteme az Európai Unió és a magyar állam 1,65 milliárd forintos támogatásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében várhatóan a jövő évben indul.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság  és a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig)konzorciumában megvalósuló, a tervek szerint 2020 végéig tartó projektnek köszönhetően a 41 éves Jászsági-főcsatorna alkalmas lesz a csapadékos időszakok vizeinek visszatartására. A Kötivizig igazgatója, Lovas Attila kiemelte: a fejlesztéssel javul a térség vízgazdálkodása, lehetővé válik a főcsatorna komplex és többcélú hasznosítása, ezáltal csökkenthetők az éghajlati szélsőségekből eredő káros hatások. A beruházás során a 21 kilométeres Jászsági-főcsatorna teljesen megújul, a töltések magasításával, mederkotrással, a műtárgyak felújításával nő a tározókapacitása, és az üzemirányítás is korszerűbbé válik.


A beruházás során a 21 kilométeres Jászsági-főcsatorna teljesen megújul
Fotó: kotivizig.hu

A töltésemeléssel 62 centiméteres vízszintemelés érhető el, így a főcsatorna teljes hosszában összesen 2,65 millió köbméter víz áll majd rendelkezésre, ez mintegy 0,65 millió köbméterrel több a jelenleginél. A belvíztározási kapacitás várhatóan 0,341 millió köbméterrel növelhető – emelte ki Lovas Attila.

Lovas Attila Kötivizig-igazgató

A Kötivizig kitért arra, hogy a Jászsági-főcsatornát a Kisköre-tározóból kiinduló öntözőrendszer részeként 1977-ben adták át, legfőbb funkciója a mezőgazdasági vízszolgáltatás, az ökológiai vízpótlás és a térség belvizeinek befogadása. Az átadás óta jelentősebb fejlesztések nem történtek, sok helyen elavult, kapacitása nem megfelelő, a töltéseken néhol magassági hiányos szakaszok vannak.

Kapcsolódó Cikkek