EUR: 333,69 Ft
CHF: 303,46 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Sport

Wenger: Hiba volt 22 évet az Arsenalnál tölteni

Nagyszerű interjút adott a francia RTL-nek Arséne Wenger, az angol élvonalbeli Arsenal labdarúgócsapatának volt menedzsere. A francia szakember lehengerlő őszinteséggel beszélt a Premier League-ben eltöltött 22 évéről és azt is kijelentette, hogy hiba volt annyi éven keresztül az Ágyúsokat irányítani.

Arséne Wenger májusban jelentette be, hogy 22 év után elhagyja az Arsenal együttsét. Azóta sem hagyta el a labdarúgás világát, hiszen a világbajnokság alatt szakértőként elemezte a mérkőzéséket a katari beIN Sports tévécsatornán. Most pedig ismét megszólalt, méghozzá egy rendhagyó interjúban, amelyet a francia RTL-nek adott és olyat mondott, amit senki sem gondolt volna.


– Hogy mi a legnagyobb hibá, ami pályafutásom alatt elkövettem? Talán az, hogy 22 évig egy klubnál maradtam. Olyan ember vagyok, aki szereti az új dolgokat, a változást és a kihívásokat. Sajnálom, hogy mindent feláldoztam, mert rájöttem, hogy sok embert megbántottam a környezetemben. Sokakat elfelejtettem, elhanyagoltam a családomat, de a megszállott ember a lelke legmélyén elfogult azzal a szakmával, amit szeret, és számos más dolgot nem vesz figyelembe – fogalmazott a 68 éves Wenger, Christine Kelly műsorvezető kérdésére.

Hozzátette, hogy nagyon sajnálja azokat a játékosokat, akiknek az edzője volt, de nem tudta kihozni belőlük a legtöbbet. Elmondása szerint egy edző rengeteg nehéz döntést kell meghozzon, kezdve azzal, hogy minden szombaton 15 ember leültet a kispadra, hiszen egy csapat teljes keretét nem küldheti csatába. Azt is elmagyarázta, hogy hogyan forradalmasította az angol labdarúgást.


– Az én felfogásom szerint győzni kell, de stílusosan. A siker minőségi játékkal kell párosuljon. Ez a futballfilózófiám. Mindig azt akartam, hogy amikor a szurkoló reggel felébred mérhetetlen izgalom fogja el, hogy láthatja aznap játszani a csapatát. Nem lehetsz edző ilyen ambiciók nélkül, kényesztetni kell a drukkereket q futballal. Abból indulok ki, hogy a futballisták szeressék a játékot. Mindig a vágyat próbáltam felkelteni a játékosokban – mondta.

Forrás: Facebook

Elmondása szerint az a jó edző, aki a legtöbbet ki tudja hozni a csapatából, azonban nincsennek meg azok az eszközök, amivel mérni lehetne ezt a tulajdonságot. Szerinte egyébként két korábbi játékosa Thierry Henry és Patrick Vieira is sikeres lesz.

– Gyakran megkérdezik, hogy Henry és Vieira jó vezető lesz-e, és én mindig igennel válaszolok. Minden tulajdonságuk megvan: intelligensek, ismerik a labdarúgást, kitűnő képességekkel rendelkeznek, de vajon fel akarják áldozni mindazt, amit fel kell áldozniuk? Ez egy olyan rögeszme, amin éjjel-nappal törhetjük a fejünket, hiszen sokszor éjjel háromkor is a taktikén vagy a kezdőcsapaton jár az agyad. Egy edzőnek három dolgot kell menedzselni. A stílust és az eredményt,  a játékosok egyéni fejlődését, illetve  azon értékek összességét, azt a struktúrát, amit viszont szeretnénk látni a klubnál – magyarázta.

Wenger még olyan kulisszarirkokat is elárult, hogy imádja az édességeket és Bob Marleyt, Mózessel ülne le beszélgetni a Tízparancsolatról, ha nem futballal foglalkoznak akkor politikus lenne vagy feltaláló, szeret filozófiaia és szociológiai könyvet olvasni, leült volna a PSG kispadjára, amikor a klub katari tulajdonba került és arra a legbüszkébb, hogy le tudta igazolni Tourét, Henry-t, Campbellt és Anelkát. Szerinte Lionel Messi a legjobb futballista, azonban még neki is van egy hibája, méghozzá az, hogy nem tud párharcot nyerni a levegőben.

Ami a jövőt illeti: a francia mester egyelőre még nem döntötte el, hogy folytatja páylafutását vagy keres valami más módot, amrlnyen keresztül át tudja adni azt a rengeteg tapasztalatot, amit a kispadon szerzett.

A 68 éves Wenger 1996 októbere óta volt a londoni együttes vezetőedzője, ezzel az Arsenal történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő trénere lett. A francia szakember 1229 mérkőzésen dirigálta a gárdát, ezek közül 705-öt megnyert. Háromszor szerzett angol bajnoki címet (1998, 2002, 2004) és hétszer FA Kupát (1998, 2002, 2003, 2005, 2014, 2015, 2017), előbbiek közül a 2004-es a legemlékezetesebb, ugyanis azt az idényt veretlenül játszotta végig az Arsenal. Háromszor választották a Premier League, egyszer pedig a világ legjobb edzőjének. Helyére a spanyol Unai Emery érkezett, aki két szezon után köszönt el a Paris Saint-Germain csapatától. Emery a PSG-vel tavaly a bajnokságot, a Francia Kupát és a Ligakupát is megnyerte, míg egy évvel korábban utóbbi két sorozatban diadalmaskodott, a Bajnokok Ligájában viszont elmaradt a várakozástól, mindkétszer a nyolcaddöntőben búcsúzott az együttese. A francia sztárcsapatot megelőzően a Sevilla trénere volt, amellyel háromszor nyerte meg sorozatban az Európa Ligát.

A Wenger-interjú teljes leiratát itt olvashatják el angol nyelven.

Kapcsolódó Cikkek