2018. december 15., szombat
Valér

Extra

Zeneterápiával gyógyul Kulka János

Egykori nagy szerelmének, Lang Györgyinek adott először rádióinterjút stroke-ja után Kulka János. Kiderült, hogy a színész zeneterápiával gyógyul, még kórusban is énekel, hogy fejlődjön. 

Először adott rádióinterjút stroke-ja után Kulka János. A színész a Klubrádióban szűkszavúan nyilatkozott egykori élettársának, Lang Györgyinek, akivel korábban öt évig voltak együtt. Ma is nagyon jó barátságot ápolnak.


– A stroke után SMS-ben kérdeztem a hogyléte felől, az elején csak kis képecskéket – virágot vagy puszit – küldött, később viszont már egész mondatokat írt. Nagy volt a változás – mesélte az énekesnő, aki hozzátette: a stroke utáni első közös vacsorájuk előtt nagyon izgult. – Áthívtam vacsorázni Jancsit, de iszonyatosan izgultam, hogy mi lesz, hogyan tudok neki – akár észrevétlenül is – segíteni.

– Csak lassan beszélj – vágott közbe Kulka, jelezve, hogy barátai türelemmel és megértéssel tehetnek érte a legtöbbet.


Kulka János 2016 áprilisában kapott agyvérzést, életmentő műtéten esett át, az operációt követően azonban kiderült, hogy megsérült a beszédközpontja, képtelen volt szavakat formálni és írni, ráadásul angolul és franciául is elfelejtett. A színészt nővére, Janina kérésére szinte azonnal kezelésbe vette logopédusa, akivel remek eredményt értek el. Varga Sarolta klinikai logopédus el is kísérte Kulkát a rádióinterjúra, és főleg ő beszélt. János ugyan úgy véli, beszédkészségének csupán tíz százalékát nyerte vissza, Sarolta szerint ennél sokkal jobban állnak. Kiderült, hogy a színésznek afáziája, a stroke miatt keletkezett beszédzavara volt. – Olyan ez, mintha valaki egy másik dimenzióba kerülne. (…) Mentálisan teljesen ép, de a gondolatait nem tudja sem elmondani, sem leírni. Mintha egyik pillanatról a másikra széthullana az agya, szólnak hozzá, de nem tud válaszolni, senki nem tudja, mi van vele, és ő maga sem tudja. Ezáltal minden szétesik körülötte – magyarázta a szakember, aki elmesélte, hogy különleges zeneterápiával vette kezelésbe a színészt.

– A Halleluját énekeltem – mondta a színész, aki többször megkérte Saroltát, hogy segítse befejezni a gondolatmenetét néhány mondattal. – Heti három-négy alkalommal ültem az ágya szélén, és énekeltünk – mesélte a logopédus, majd hozzátette, János egy kórusban is énekel, hogy gyorsabban fejlődjön.

Kulka János
Fotó: Mészáros Diána

 

További Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Tom Jones ismét Magyarországra jön!

  Jövőre ismét koncertet ad Magyarországon Tom Jones. A világhírű walesi énekes 2019. június 22-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel és adja elő legnépszerűbb dalait – közölte a szervező Live Nation pénteken az MTI-vel.

 • Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Csúcsgumikkal szerelik a MOL Limókat

  Ultranagy teljesítményű téli abroncsokat kaptak a MOL Limo Mercedes-Benz modelljei. A flotta prémium autóira a Hankook kifejezetten felsőkategóriás személygépkocsira fejlesztett termékei kerülnek, amelyek még tovább emelik a vezetési élményt.

 • Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Karácsonyi dalok egyedi misztikus GREGORIAN stílusban

  Az advent tökéletes periódus arra, hogy egy kicsit elcsendesedjünk, megálljunk, pihenjünk, feltöltődjünk, önmagunkkal, családunkkal, barátainkkal hangolódjunk békességben az év legszebb ünnepére, a Karácsonyra!