EUR: 323,51 Ft
CHF: 286,47 Ft
2018. szeptember 24., hétfő
Gellért, Mercédesz

Extra

Zeneterápiával gyógyul Kulka János

Egykori nagy szerelmének, Lang Györgyinek adott először rádióinterjút stroke-ja után Kulka János. Kiderült, hogy a színész zeneterápiával gyógyul, még kórusban is énekel, hogy fejlődjön. 

Először adott rádióinterjút stroke-ja után Kulka János. A színész a Klubrádióban szűkszavúan nyilatkozott egykori élettársának, Lang Györgyinek, akivel korábban öt évig voltak együtt. Ma is nagyon jó barátságot ápolnak.


– A stroke után SMS-ben kérdeztem a hogyléte felől, az elején csak kis képecskéket – virágot vagy puszit – küldött, később viszont már egész mondatokat írt. Nagy volt a változás – mesélte az énekesnő, aki hozzátette: a stroke utáni első közös vacsorájuk előtt nagyon izgult. – Áthívtam vacsorázni Jancsit, de iszonyatosan izgultam, hogy mi lesz, hogyan tudok neki – akár észrevétlenül is – segíteni.

– Csak lassan beszélj – vágott közbe Kulka, jelezve, hogy barátai türelemmel és megértéssel tehetnek érte a legtöbbet.


Kulka János 2016 áprilisában kapott agyvérzést, életmentő műtéten esett át, az operációt követően azonban kiderült, hogy megsérült a beszédközpontja, képtelen volt szavakat formálni és írni, ráadásul angolul és franciául is elfelejtett. A színészt nővére, Janina kérésére szinte azonnal kezelésbe vette logopédusa, akivel remek eredményt értek el. Varga Sarolta klinikai logopédus el is kísérte Kulkát a rádióinterjúra, és főleg ő beszélt. János ugyan úgy véli, beszédkészségének csupán tíz százalékát nyerte vissza, Sarolta szerint ennél sokkal jobban állnak. Kiderült, hogy a színésznek afáziája, a stroke miatt keletkezett beszédzavara volt. – Olyan ez, mintha valaki egy másik dimenzióba kerülne. (…) Mentálisan teljesen ép, de a gondolatait nem tudja sem elmondani, sem leírni. Mintha egyik pillanatról a másikra széthullana az agya, szólnak hozzá, de nem tud válaszolni, senki nem tudja, mi van vele, és ő maga sem tudja. Ezáltal minden szétesik körülötte – magyarázta a szakember, aki elmesélte, hogy különleges zeneterápiával vette kezelésbe a színészt.

– A Halleluját énekeltem – mondta a színész, aki többször megkérte Saroltát, hogy segítse befejezni a gondolatmenetét néhány mondattal. – Heti három-négy alkalommal ültem az ágya szélén, és énekeltünk – mesélte a logopédus, majd hozzátette, János egy kórusban is énekel, hogy gyorsabban fejlődjön.

Kulka János
Fotó: Mészáros Diána

 

További Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Christine, a bombázó anyuka – Fotók!

  Christine, a bombázó anyuka – Fotók!

  Irigylésre méltó alakja van Christine McGuinnessnek, az angol humorista Paddy McGuinness feleségének. Szinte hihetetlen, de a celeb anyukának már három gyermeke van: négy évvel ezelőtt ikreket szült, tavaly pedig még egy baba érkezett a családba.

 • Elütötte rajongóját Kutcher

  Elütötte rajongóját Kutcher

  Ashton Kutcher fekete Teslájával ütközött a rollerjával közlekedő Leo Marenghivel, aki éppen az egyik sarkon fordult ki.

 • Exe szeretné visszakapni Demi Lovatót

  Exe szeretné visszakapni Demi Lovatót

  Demi Lovatot drogtúladagolása óta egy rehbailitációs központban kezelik, ahol a családján is barátain kívűl exe, Wilmer Valderrama is rendszeresen látogatja.