EUR: 323,43 Ft
CHF: 286,71 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb

15 évre zárnák börtönbe Viktor Janukovics volt ukrán elnököt

Az ukrán katonai főügyészség 15 év börtönt követelt csütörtökön a hazaárulással vádolt Viktor Janukovics volt ukrán elnökre, aki ellen távollétében indult eljárás.

“A vádhatóság 15 év szabadságvesztés megállapítását kéri a hazaárulással vádolt Viktor Janukovics volt ukrán elnökre” – mondta az ügyben illetékes kijevi kerületi bíróság előtti tárgyaláson Makszim Krima ügyész.


Az európai integrációt és hatalomváltást követelő 2014-es tüntetések nyomán Oroszországba menekült és most is ott tartózkodó Janukovics védői a vádhatóság követelésével párhuzamosan a bíróság menesztését követelték annak összeférhetetlenségére hivatkozva.

A katonai ügyészség két másik vádpont miatt is kérte a volt ukrán államfő elmarasztalását, de a halmazati büntetés kiszabásának szabályai szerint a legsúlyosabban büntetendő cselekményt vették alapul 15 év szabadságvesztést követelve.

A volt ukrán elnököt emellett majdnem 100 ezer hrivnya (1 millió forint) perköltség megtérítésére is köteleznék.

Janukovicsot azért vádolják hazaárulással, mert 2014. március 1-jén írásos nyilatkozatot tett, amelyben Moszkva ENSZ-képviseletén keresztül arra kérte Oroszország fegyveres erőit, hogy küldjenek csapatokat Ukrajnába. A két másik vádpont: “közreműködés olyan szándékos cselekedetekben, amelyek célja Ukrajna határainak megváltoztatása és területi egységének megsértése”, valamint “agressziós háború elősegítése”.

A főügyész által korábban ismertetett vádak szerint Janukovics Oroszországban tartózkodva elárulta a hazáját, megsértette az ukrán alkotmányt, együttműködött Moszkvával Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértésében, határainak megváltoztatásában, továbbá írásos nyilatkozatban kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vesse be az orosz hadsereget Ukrajna területén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.