2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb

15 évre zárnák börtönbe Viktor Janukovics volt ukrán elnököt

Az ukrán katonai főügyészség 15 év börtönt követelt csütörtökön a hazaárulással vádolt Viktor Janukovics volt ukrán elnökre, aki ellen távollétében indult eljárás.

“A vádhatóság 15 év szabadságvesztés megállapítását kéri a hazaárulással vádolt Viktor Janukovics volt ukrán elnökre” – mondta az ügyben illetékes kijevi kerületi bíróság előtti tárgyaláson Makszim Krima ügyész.


Az európai integrációt és hatalomváltást követelő 2014-es tüntetések nyomán Oroszországba menekült és most is ott tartózkodó Janukovics védői a vádhatóság követelésével párhuzamosan a bíróság menesztését követelték annak összeférhetetlenségére hivatkozva.

A katonai ügyészség két másik vádpont miatt is kérte a volt ukrán államfő elmarasztalását, de a halmazati büntetés kiszabásának szabályai szerint a legsúlyosabban büntetendő cselekményt vették alapul 15 év szabadságvesztést követelve.

A volt ukrán elnököt emellett majdnem 100 ezer hrivnya (1 millió forint) perköltség megtérítésére is köteleznék.

Janukovicsot azért vádolják hazaárulással, mert 2014. március 1-jén írásos nyilatkozatot tett, amelyben Moszkva ENSZ-képviseletén keresztül arra kérte Oroszország fegyveres erőit, hogy küldjenek csapatokat Ukrajnába. A két másik vádpont: “közreműködés olyan szándékos cselekedetekben, amelyek célja Ukrajna határainak megváltoztatása és területi egységének megsértése”, valamint “agressziós háború elősegítése”.

A főügyész által korábban ismertetett vádak szerint Janukovics Oroszországban tartózkodva elárulta a hazáját, megsértette az ukrán alkotmányt, együttműködött Moszkvával Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértésében, határainak megváltoztatásában, továbbá írásos nyilatkozatban kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vesse be az orosz hadsereget Ukrajna területén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.