EUR: 322,80 Ft
CHF: 285,91 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Szolnok

25 éves a Gitármánia Tábor!

Nehéz elhinni, de már 25 esztendeje rendezik meg minden évben a zene szerelmeseinek kedvenc nyári táborát, a Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábort, amelynek 16 éve ad otthont a Szolnok-Tiszaligeti Turisztikai Központ. Az első tábort annak idején Nyékládházán tartották, és már akkor is nagy érdeklődés övezte: 47 gitáros jelentkezett, valamint öt hangszercég támogatta a tábort hangszerekkel, különböző eszközökkel és neves előadókkal.

A zenei tábor és alapjában véve a könnyűzenei oktatás hiánypótló volt a kilencvenes években, de ma is hatalmas igény van rá. Idén 350-en jelentkeztek, hogy július 23. és 29. között a legjobbaktól – és egymástól – tanulhassanak. A tábor zenei képzettségtől, nemtől és kortól függetlenül várt minden érdeklődőt és zenélni vágyót, így 10 évestől egészen 65 évesig akadtak résztvevők. A hat nap alatt a táborlakók zenekarokat alapítottak, majd minden napra kaptak egy-egy feladatot, amelyet teljesíteniük kellett, amihez a Turisztikai Központban 15 helyiség állt rendelkezésükre. A termek, mint minden évben, a világ legjobb hangszereivel voltak berendezve; a próbatermen kívül a stúdiót és a színpadot is ki lehetett próbálni. Idén még egy elektronikus zenei szobát is berendeztek a szervezők, ahol producerek és DJ-k tartottak előadást.


Az AWS tagjai annak idején maguk is részt vettek a táborban – idén fellépőként tértek vissza
Fotó: Kiss János

A táborozók a délelőtti és a kora délutáni órákban kezdő és haladó hangszeres, valamint zenekari órákon vehettek részt, ezenkívül pedig betekinthettek a stúdiózás, a szövegírás, illetve az ének- és hangtechnika rejtelmeibe. Ezeket a kurzusokat minden évben olyan neves művészek tartják, mint Lukács Peta gitáros, Szappanos György basszer, Pintácsi Viki énekes, Petruska András gitáros vagy Csányi Zoltán dobos. Ők erre a hétre egy jól felépített, átfogó tantervvel készültek, amellyel általános ismereteket igyekeztek átadni a táborozóknak.

Az AWS dobosa, Veress Áron dobkurzust is tartott a koncert előtt
Fotó: Kiss János

A délután további részében a legkiválóbb hazai és külhoni zenészek, tanárok, előadók különböző hangszeres és egyéb, a zenei élethez kapcsolódó kurzusokat tartottak a táborban, ám ezek az előadások inkább egy-egy témakört igyekeztek részletesebben körbejárni. Idén többek között Hudák Attila basszusgitáros, Veress Áron dobos, Vörös Attila gitáros, Szabó Károly billentyűs és Koszi Janka énektanár is tartott előadást.


Kökényes Dániel, az AWS gitárosa is tartott gitárkurzust
Fotó: Kiss János

A nap minden este koncerttel zárult; idén olyan zenekarok kaptak meghívást, mint az AWS, a Margaret Island, a Junkie Jack Flash és a D.A.S. Trió, akik annak idején maguk is részt vettek a táborban, de fellépett a Gypo Circus, a Roy & Ádám Trió, valamint a Mirror is. A tábor tehetségkutatóval ért véget, ahol a legtehetségesebb előadók értékes nyereményeket zsebelhettek be.

Idén több mint 300-an jelentkeztek a táborba
Fotó: Kiss János

A tűborozók zenekarokat alapítottak és egy héten át gyakoroltak az utolsó esti tehetségkutatóra
Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Fotó: Kiss János

Kapcsolódó Cikkek