2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Kecskemét

650 világító papírdísz ékesítette a főteret

Az augusztus 10. és 12. között megrendezett éves magyar közgyűlésen a hazai origamisták mellett holland, francia és lengyel egyesületek alapítói is részt vettek, de érkeztek az erdélyi Zetelakáról és Kínából is papírhajtogatók. A fesztivál díszvendége Aojagi Soko japán origamioktató volt.

Wogerné Sági Judit, a Magyar Origami Kör elnöke elmondta: a papírhajtogatás művészetét a mindennapi oktatásban, a szabadidő- és élménypedagógiában egyaránt hasznosító kreatív alkotók háromnapos találkozója során öt helyszínen tanították a különböző nehézségű hajtogatási módokat, amelyeket bárki ki is próbálhatott.


A rendezvény az idén 650 éve mezővárosi rangra emelt Kecskemét előtt is tisztelgett: a jubileumot ünneplő Magyar Origami Kör tagjai és a találkozó résztvevői 650 LED-del világító, színes pauszpapírból készült kusudamát (virággömböt) és darut helyeztek el a város főterén. Az origamiteraszon lehetőség nyílt arra, hogy helyi érdeklődők, családok a szervezőkkel együtt készítsék el és díszítsék fel az ÉrtékTár Tér oszlopait.

Aojagi Soko elmondta: összesen mintegy 400 saját hajtogatása van. Tudását Tokióban kisebb találkozókon, workshopokon adja át. A nemzetközi hírnevű hajtogató mindhárom napon több bemutatót és foglalkozást tartott. Mint mondta, szívesen fogadta a meghívást a magyarországi közgyűlésre, amelyen a felnőttek tanítási módszereit és technikáit adhatta át az érdeklődőknek.


Az európai origami inkább geometriai alapokra épülő, némileg bonyolultabb, míg a japán egyszerűbb, kevesebb hajtogatást igényel, és nemegyszer a kész alkotást több papírból rakják össze.

Kapcsolódó Cikkek