EUR: 332,45 Ft
CHF: 304,52 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Egyéb Pécs

74 év után találta meg édesapját

Hét évtized után találta meg édesapját egy orosz férfi, akinek egy pécsi régésztechnikus többéves kutatása és kitartása segített. Az eltűnt férfi a II. világháborúban, egy Nagymányok területén lezuhant gép parancsnoka volt, aki öt másik társával vesztette életét, és akiről eddig semmit nem tudtak a hozzátartozók. Most azonban egy pécsi kutató, Nagy Gábor pontot tett a 74 éve tartó rejtély végére. 

A szerencsétlenségben odaveszett legénység tagjairól évtizedekig semmit sem lehetett tudni, Nagymányokon zuhantak le, végső nyughelyük Bonyhádon van

Jurij Karakazov egy hónapos volt, amikor édesapját elvesztette. Az orosz férfi egész életében arra kereste a választ, hogy mi történhetett a családfenntartóval a II. világháborúban. Az egykori szovjet hatóságok nem sokat tudtak mondani arról a nyári éjszakáról, amikor két gépet is lelőttek a németek Magyarország felett. De egy pécsi kutató évekig tartó munkája eredményre vezetett.

Az egyik Nagymányoknál, a másik Akasztónál zuhant le

1944. augusztus 9-én éjszaka 21 gép indult el Kijev mellől, hogy ellátmányt szállítson a jugoszláv partizánoknak. A visszatartó út során azonban két gépet lelőttek a németek, és mindkét gép legénységét ismeretlenként temették el a roncsok mellett egy-egy tömegsírban. Az ott eltemetett katonák hozzátartozóit viszont nem értesítették a helyszínekről.

 A pécsi Nagy Gábor kezdte kutatni a gépeket

– Azt hittem, nem vezet eredményre, ha szemtanúkat keresek, de egy néni mutatott is egy darabot a lezuhant gépből, ami nála volt, és ez volt az első bizonyítékom arra, hogy jó nyomon járok. Később a Tolna megyei levéltárban minden dokumentumot meg is találtam. De ez még kevés volt ahhoz, hogy megállapítsam, melyik legénység nyugszik Akasztón, melyik Nagymányokon – meséli a nem éppen rövid kutatás kezdetét a régésztechnikus.

Az oroszokat is bevonta

Nagy Gábor az orosz kutatókkal is felvette a kapcsolatot, akik készségesen átadtak minden dokumentumot a pécsi szakembernek. Nagy Gábor ezek után már rekonstruálni tudta a lezuhanást követő időszakot.
– Először a Nagymányokon lezuhant gép közelében, egy tömegsírba temették el a legénység földi maradványait, de ez még nem a végső nyughelyük volt. 1957-ben Bonyhádon, a szovjet hősi temetőben helyezték őket örök nyugalomra – mondja Nagy Gábor.

Nagy Gábor azonnal elkezdte keresni a hozzátartozókat 

Miután a Nagymányokon és az Akasztón lezuhant gépek legénységét azonosították, Nagy Gábor és kutatótársai azonnal felvették a kapcsolatot az orosz hatóságokkal, amelyek a nagymányoki gép hat legénységéből öt hozzátartozóit meg is találták.
– Egy férfi pedig jelezte is, hogy Magyarországra utazna, hogy le tudja róni tiszteletét apja előtt – mondta Nagy Gábor, akinek nem kis meglepetést okozott az orosz férfi.

74 év után tudott végső búcsút venni

Bal oldalon Armen Artemovics Karakazov, az édesapa, akinek fia egy hónapos volt, mikor lezuhant a gépe – jobb oldalon Jurij, aki 74 évig kereste őt.


– Nagyon megható pillanat volt számomra, amikor kiérkeztünk az erdőbe, és annyit kért, hogy pár percre hagyjam magára. Akkor megtörtént az a találkozás, amire hét évtizede várt az egykori parancsnok fia. Ezután földet tettünk el, amit hazavitt Oroszországba – mondja Nagy Gábor.

Jurij földet visz a helyszínről, ahol édesapja gépe lezuhant 74 évvel ezelőtt. Nagy Gábor segít neki.


Nagy Gábor évek óta keresi a lelőtt gépek legénységeit 

A pécsi régésztechnikus, ha nem a Janus Pannonius Múzeumban dolgozik, akkor szabadidejében pilóták után kutat. Először angolok és amerikaiak után, akiket Magyarország felett lőttek le.
– A Mohácsi-szigetnél található Homorúd térségében lezuhant amerikai bombázó pilótájának sorsát sikerült először feltérképezni, akit szovjet katonák a földet érés után tévedésből öltek meg  – meséli a kezdeteket Gábor.
Ezután viszont az egykori szovjet katonák felkutatásával kapcsolatban is felmerült benne sok kérdés, hiszen a háború alatt a Vörös Hadsereg vesztette legtöbb katonáját, ezért sokak kiléte máig rejtély.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.