EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,04 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Szombathely

A beteg érdeke az első!

Salus aegroti suprema lex esto – A beteg üdve legyen a legfőbb törvény. Ezen alapelv mentén végzi munkáját, szakmai és emberi szempontból is kiemelkedően magas színvonalon. Nem véletlen, hogy bár mindössze három éve dolgozik a Markusovszky kórházban, a minőségi ellátás érdekében tett erőfeszítéseiért idén ő kapta Az év orvosa elismerést a Semmelweis-napi ünnepségen. Dr. Lóderer Zoltánnal, az Általános, Ér- és Plasztikai Sebészeti Osztály vezető főorvosával beszélgettünk.

Dr. Puskás Tivadar polgármester is gratulált a kitüntetéshez Fotó:CSG

Édesapja is orvos, adott volt tehát a követendő családi példa. Pécsett diplomázott, majd 15 éven át dolgozott a veszprémi kórházban, itt szerzett szakvizsgát általános, majd plasztikai sebészetből. Volt alkalma szétnézni a világ vezető centrumaiban az Egyesült Államoktól Brazílián át Németországig, és hazahozni az ott megszerzett tudást. 2015. október elsejétől a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház sebészeti osztályát vezeti. Azzal a feladattal bízták meg, hogy egy teljes körű daganatsebészeti profilt építsen fel, új orvoscsapattal, új eljárások bevezetésével, és a legjobb úton haladnak a kitűzött cél felé.


A világ számos országában járt, három éve a Markusovszky -kórház sebészeti osztályának vezetője Fotó:CSG

– Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy megkaptam ezt a díjat. Annál is inkább, mert a kitüntető címről a mindennapokban velünk együtt dolgozó kollégák döntenek, és ezzel elismerik a közös munkát – fogalmaz dr. Lóderer Zoltán. – A sebészet teammunka, szükség van a társszakmákban dolgozó orvosok és az osztályunk munkatársainak együttműködésére, hogy tehessünk a betegek érdekében.  A kollégák felkészültek, segítőkészek, lehet rájuk számítani.

A kórház fő profilja az onkológiai ellátás, aminek szerves része a sebészet. Ehhez megfelelő technikai háttér kell, ami teljes egészében biztosított.


Új eljárásokkal, modern technikával dolgoznak Fotó:CSG

– Élvezzük a menedzsment támogatását, megkapjuk, amire szükségünk van a magas szintű onkológiai sebészethez. Napjainkban egyre inkább teret hódítanak az úgynevezett minimál invazív beavatkozások, ami azt jelenti, hogy nagy feltáró műtétek helyett pici bemetszéseken át, videoendoszkópos technikával végezzük az operációkat. Mindez a betegek számára kevésbé megterhelő, rövidebb a műtétet követő felépülési időszak. Ez nagyon felfutott az elmúlt három évben, a kollégák is nagy gyakorlatot szereztek, mindennapos használatban vannak ezek az eszközök. Hamarosan pedig a sebészetnek helyet adó tömb is megújul, folyamatban van az átépítés, kisebb ágyszámú, saját vizesblokkal ellátott kórtermekben tudjuk majd elhelyezni a betegeket, komfortosabb, korszerűbb körülmények között folyhat az ellátás, reményeink szerint már ősztől. Számunkra az a legfontosabb, hogy a betegeink elégedetten távozzanak, illetve hogy híre menjen az itteni színvonalas munkának, és keresettek legyünk a fiatal sebészek körében – magyarázza a főorvos.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.