EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,04 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Nagykanizsa

A Dráván megérint a történelem

A szokásos nyári vízi határnyitás alkalmából a sokáig Nagykanizsán élt Farkas Lászlónak fotókiállítása nyílt Őrtiloson. A helyszínválasztás nem véletlen: az alkotó édesanyja a somogyi településről származik, és gyerekkorában sok időt töltött ott nagyszüleinél.

A ma már Budapesten dolgozó és lakó fotós azt mondja, ezer szállal kötődik ehhez a vidékhez, ifjú éveinek meghatározó helyszíne volt.


– Gyerekkoromban sokat voltam itt a nagyszüleimnél, a húgomék pedig ma is Őrtiloson laknak. Az itteni emberek életének szerves része a Dráva és környéke, így például a közeli Szent Anna-tó is. Ez a vidék nagy változáson ment keresztül az utóbbi tíz-húsz évben, s azzal, hogy szabadabb lett a mozgás – hiszen korábban zárt határterület volt –, a turizmus is fellendült. Aki ide érkezik, rácsodálkozhat az érintetlen természet szépségeire, és páratlan élmények várják, olyanok, amilyeneket csak nagyon kevés helyen találni.

Farkas László kiállításának megnyitását a Kanizsához közeli település talán legnagyobb ünnepéhez, a Szent Anna-búcsúhoz időzítette. Ilyenkor, egyetlen napra, megnyitják a vízi határt a Dráván. A vadregényes folyón reggeltől estig komp jár Őrtilos és a horvát oldalon lévő Légrád között. Az embert pedig, hajókázva, megérinti a történelem.


A két települést a trianoni diktátum szakította el egymástól, de azután a légrádiaknak még évtizedekig voltak birtokaik a ma Őrtiloshoz tartozó Szentmihályhegyen.

– Ez a hegyhát a légrádiaké volt – mondja Kunos Zoltánné, Őrtilos polgármestere. – Légrád magyar település volt, de Trianonnal a Drávát húzták meg határvonalnak, és ezt a területet, az ő éléskamrájukat, ami a szőlőt, a gyümölcsöt, a szénát és a fát biztosította nekik, elvették tőlük.

A rendőri ellenőrzés még ezen a napon sem maradhat el. Ez itt schengeni határ… (Fotó: Péter Árpád)

Trianon után úgynevezett kettős birtokosságban még átjárhattak gazdálkodni a légrádiak Őrtilosra, aztán jött 1948 szeptembere, amikor az új rezsim lezárta a vízi határt a Dráván. Volt olyan gazda, aki az egyik napon még szüretelt a Szentmihályhegyen, másnap pedig már nem nézhette meg a saját mustját…

Az itt álló kápolna Szent Anna-napi búcsúján – mivel ehhez a dátumhoz kapcsolták a határnyitást – ma is sok százan kerekednek fel, hogy egy rövid hajóút után felsétáljanak szüleik és nagyszüleik templomához, ahol ezen a napon horvát–magyar kétnyelvű szentmise várja a híveket. Ám rajtuk kívül jönnek mindkét ország távolabbi településeiről is elszármazottak, barátok, ismerősök: ilyenkor Légrádon és Őrtiloson is pezseg az élet, sok kanizsait is látni itt.

– Felelevenítettük a történelmi múltat, amiből komoly turisztikai, illetve kulturális barátság jött létre – fogalmaz Kunos Zoltánné. – Nagyon jó a kapcsolat a két település és a két nép között, a múltbeli sebek gyógyulását pedig segíti, hogy az akkor élt emberek gyermekeinek és unokáinak mindez már „csak” történelem, s ők inkább előre tekintenek, mintsem hátra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.