2018. december 09., vasárnap
Natália

Sport

A Gueli-lányok meghódították Amerikát

Gueli Zoé, Szofi és Ábel négy évvel ezelőtt ismerkedtek meg a taekwondóval. A fiatalok már a Budapesti Honvéd Sportegyesület versenyzőjeként kerültek ki az Egyesült Államokba, ahol két év alatt szinte egyetlen legyőzőre sem találtak. Olyannyira, hogy Zoé és Szofi vezeti saját korosztályának amerikai ranglistáját.

Gueli Zoé, Szofi és Ábel bár Amerikában élnek, magyar színekben akarnak eredményesek lenni (Fotó: Keresztesi Balázs)

A három testvér épp a nyári szünidőt tölti itthon, ám ez nem jelenti azt, hogy pihennének, hiszen mindennap a Budapesti Honvéd Sportegyesület Tüzér utcai termében edzenek a klub szakosztályvezetője, Keszei Ádám irányításával.
– Más itthon a képzés, mint Amerikában – mondta lapunknak Zoé, aki az elmúlt két évben a New Jersey-i és a pennsylvaniai állami bajnokságot is megnyerte. – Mi Szofival a fekete öv alatti kategóriában versenyzünk, de az első versenyeken azt mondták az ellenfélek edzői, hogy csalunk, azaz nem hitték el, hogy még csak sárga övesek voltunk. Itthon ugyanis sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a technikai képzésre, mint kint, így sokkal magasabb szintet képviselünk, mint az amerikai versenyzők.
Zoé testvére, Szofi azt is hozzátette, New Yorkban, ahol laknak, igazából még olyan klubot is nehéz volt találni, ahol megfelelő edzések lennének, hiszen kint előtérben van a szabadidősport, ám a két lány versenyezni szeretne, míg Ábel úgy döntött, ő megmarad ennél a kategóriánál. Egy másik sportágban, a tollaslabdában azonban állami második helyen végzett a csapatával.
– Végül a Team Eagleshez kerültünk,  ahol az az Andrew Port az edző, aki az amerikai kadett korosztály szövetségi edzője is.


A sportolók itthon Keszei Ádám vezetésével edzenek (Fotó: Keresztesi Balázs)

Érdekesség, hogy a lányok kint nem tudnak a magyar klub neve alatt versenyezni, mert ahhoz Keszei Ádámnak, az itthoni edzőnek is licenc kellene, de egyelőre amerikai licencük sincs, mivel a család munka miatt költözött New Yorkba. Mindig egy adott verseny előtt kapnak időszakos versenyzési engedélyt. Tehetségükre és szorgalmukra azonban már a kinti sportvezetők is felfigyeltek, hiszen a június végi állás szerint Zoé a junior, Szofi pedig a kadett korosztályban vezeti az amerikai ranglistát.
– Természetesen mi a hazánk, azaz Magyarország színeiben szeretnénk versenyezni, így a magyar bajnokságon és a válogatottban is mint Honvéd-versenyzők vehetünk részt. A célunk nem is lehet más, mint hogy mindketten válogatottak legyünk, világranglista-pontszerző versenyeken induljunk és 2024-ben az olimpián szerepeljünk!

Kapcsolódó Cikkek