EUR: 322,79 Ft
CHF: 283,70 Ft
2018. november 14., szerda
Aliz

Egyéb IX.kerület

A havasi gyopártól a hóvirágig

Különleges, páros kiállítás nyílt a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében. Elsőként Szentirmay Miklósné Kovácshegyi Erzsébet életútját bemutató tablókon követhetjük végig az értelmiségi lét változatos kiteljesedési lehetőségeit a XX. században. 

Erzsébet 1925-ben nyert felvételt az akkor megnyílt Testnevelési Főiskolára, 1928-ban szerzett középiskolai testnevelő tanári oklevelet. Három éven át volt főiskolai magasugróbajnok, gyógytornatanári és táncmesterképző képesítést szerzett, majd 1928–1929-ben a Ferencvárosi Torna Club akkor megalapított tornaszakosztályának vezetője lett.


Végül a tanítás lett az életét végigkísérő hivatás, bár 1956-ban kiderült, hogy a tanfelügyeleti rendszerbe nem egészen illett a munkássága esetleges múltja miatt.
Ez a kiállítás rávilágít arra, hogy Erzsébet életében hogyan kerekedett felül a kor elvárásain a szakmaiság, a pedagógusi munka iránti elkötelezettség. A párhuzamos kiállítás témája nem az egyéni életút, hanem az immár több ezer embert mozgósító szövetségi, majd egyesületi összefogás története. Az 1963-ban a Kiss Ádám által létrehozott, negyven vállalati szakosztályt magában foglaló Ferencvárosi Természetbarát Szövetség átalakulását követhetik nyomon az érdeklődők a rendszerváltozás és az igény szerinti újrakezdés tükrében.

Kapcsolódó Cikkek