EUR: 317,74 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb IX.kerület

A havasi gyopártól a hóvirágig

Különleges, páros kiállítás nyílt a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében. Elsőként Szentirmay Miklósné Kovácshegyi Erzsébet életútját bemutató tablókon követhetjük végig az értelmiségi lét változatos kiteljesedési lehetőségeit a XX. században. 

Erzsébet 1925-ben nyert felvételt az akkor megnyílt Testnevelési Főiskolára, 1928-ban szerzett középiskolai testnevelő tanári oklevelet. Három éven át volt főiskolai magasugróbajnok, gyógytornatanári és táncmesterképző képesítést szerzett, majd 1928–1929-ben a Ferencvárosi Torna Club akkor megalapított tornaszakosztályának vezetője lett.


Végül a tanítás lett az életét végigkísérő hivatás, bár 1956-ban kiderült, hogy a tanfelügyeleti rendszerbe nem egészen illett a munkássága esetleges múltja miatt.
Ez a kiállítás rávilágít arra, hogy Erzsébet életében hogyan kerekedett felül a kor elvárásain a szakmaiság, a pedagógusi munka iránti elkötelezettség. A párhuzamos kiállítás témája nem az egyéni életút, hanem az immár több ezer embert mozgósító szövetségi, majd egyesületi összefogás története. Az 1963-ban a Kiss Ádám által létrehozott, negyven vállalati szakosztályt magában foglaló Ferencvárosi Természetbarát Szövetség átalakulását követhetik nyomon az érdeklődők a rendszerváltozás és az igény szerinti újrakezdés tükrében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.