2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Szombathely

A karnevál ízei

Megválasztották a 19. Savaria Történelmi Karnevál borát és tortáját. Előbbi egy északi típusú vörösbor, utóbbi egy mandulalisztes, csokis, bogyós gyümölcsös finomság lett. Az augusztus 23-án kezdődő fesztiválon mindegyiket megízlelhetik az érdeklődők.

A Savaria Történelmi Karnevál közel második évtizede ad otthont a hazai borok és borászatok bemutatkozásának. A rendezvény egyik legnépszerűbb helyszíne a Borok utcája, ahol évről évre megjelennek a hazai borvidékek és a legújabb nedűk. A Karnevál Bora címért ismét sokan szálltak ringbe. Idén, az immáron 17. versenyen 47 fehérbort, 29 vörösbort és 11 rozét kóstolt a szakmai zsűri.


Összesen 87 féle bort kóstolt meg a zsűri Fotó: Savaria Karnevál/Mészáros Zsolt

A Savaria Történelmi Karnevál legjobb bora címet a Cseri Pincészet Pannonhalmi legenda elnevezésű, 2015-ös merlot, Cabernet Franc tétele nyerte. A szakmai vélemény szerint a bor illatában buja, behízelgő, északi típusú – szép savakkal –, jól iható. A legjobb vörösbornak az Ostoros Pince 2015-ös  Soltész  Egri Kékfrankosát választották, a fehérborok közül pedig a Szászi Birtok – Szászi Endre – 2017-es Badacsonyi Rózsakője bizonyult a legjobbnak.

A Cseri Pincészet tétele nyerte el a karnevál bora címet Fotó: Savaria Karnevál/Mészáros Zsolt

A borokat augusztus 23–26. között kóstolhatja majd a karneváli közönség a Borok utcájában, a díjak átadása augusztus 24-én 16 órától lesz a Borok utcája színpadán.


Tortakóstoló szakmai szemmel Fotó:CSG

Az előző évekhez hasonlóan profi cukrászok, rutinos nagymamák és lelkes otthoni sütőmesterek is benevezhettek a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. által szervezett versenyre. Az idén nyolc tortát kellett megkóstolnia a zsűrinek a Tóvendéglőben, a legjobbnak Dezse Gergő cukrászmester édes kompozícióját, a Csokolóniát választották.

Csokolónia, a győztes kreáció Fotó:CSG

A sütemény csokoládés, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-vel és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal készül. A győztes kreáció a kitüntető cím mellett díszhelyet is kap a rendezvény idejére a Fő téri vásárban, a Szentháromság-szobor lábánál, ahol a látogatók meg is kóstolhatják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.