EUR: 328,09 Ft
CHF: 300,99 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Életmód

A laptop kárt tehet a férfiak koronaékszerében

Azt ugyan szinte minden férfi tudja, hogy a dohányzás, az alkohol vagy éppen a szteroidok erősen rontják a sperma minőségét, a Loyola Egyetem kutatásai alapján azonban úgy tűnik, a laptopok is veszélyesek, de vigyázni kell a forró fürdővel és a fűtött autósüléssel is.

A készülék gyorsan melegszik, a hő pedig nem tesz jót a spermaképződésnek –  Profimedia, Caia Image

A szakemberek szerint az ölbe vett laptopnál nem a sugárzás a baj, ahogyan azt sokan gondolják, hanem a kibocsátott hő. A készülék gyorsan melegszik, és a hő nem tesz jót a spermaképződésnek. A herék azért helyezkednek el a testen kívül, mert működésükhöz alacsonyabb hőmérséklet kell. A melegedő laptop azonban éppen ezt az élettani állapotot szünteti meg. Éppen ezért a zsebben hordott mobiltelefonnal is a spermiumaikat teszik kockára a férfiak, ugyanúgy, ahogy a gyakori fürdőkádban és jakuzziban ülés, valamint a fűtött autóülés is hozzájárul a spermiumok minőségének romlásához.


Ratkó Tünde szülésznő tapasztalatai azt mutatják, hogy ma minden negyedik pár meddő, és az esetek csaknem felében a férfiaknál lelhető fel a probléma. Ennek egyik gyökere az egészségtelen életmód és a nem megfelelő táplálkozás. Ezt ráadásul igen nehéz orvosolni, hiszen az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent az utóbbi néhány tíz évben, míg a tápanyag-felhasználás a rohanó életmód és a rengeteg stressz következtében megnőtt. A heréket leszorító fecske is veszélyeztetheti a nemzőképességet, a bokszeralsó lényegesen jobb megoldás. A szűk alsóneműk ugyanis túl közel nyomják a heréket a testhez, ezáltal nő a hőmérsékletük, ami nem kedvez a spermiumoknak. Egy korábbi, 501 férfi bevonásával készült kutatás szerint a laza ruhadarabokat viselők körében 25 százalékkal alacsonyabb a hímivarsejtek sérülésének kockázata. A legjobb eredményeket azoknál mérték, akik éjszakára egyáltalán nem vettek fel alsóneműt.

Kapcsolódó Cikkek