EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,04 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Szolnok

A legjobb ejtőernyősök csatáznak

Nem véletlen, hogy Tisza-parti városunk szervezheti a 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságot, hiszen az elmúlt időszakban a szakágban olyan eredményeket hozott a – szolnokiakból is álló – magyar csapat, amelyek miatt a megyeszékhely méltóvá vált az esemény lebonyolítására.

A mieink hosszú ideje kiválóan szerepelnek a nagy tornákon, 2016-ban, Oroszországban világbajnokok lettek, míg a tavalyi németországi vb-n bronzérmet szereztek, a montenegrói Európa-bajnokságot pedig a negyedik helyen fejezték be. A mostani magyar csapat kapitánya Bánszki Tamás százados, rajta kívül a gárda valamennyi tagja a szolnoki helikopterbázison teljesít szolgálatot: Hirschler Gábor zászlós, Varga Tamás zászlós, Gál Szabolcs törzsőrmester, Horváth Ferenc őrvezető, valamint Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós.


Az esemény helyszíni sajtótájékoztatóján Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, egyben az esemény szervezőbizottságának elnökhelyettese kiemelte: összesen 39 ország katonái indulnak a viadalon, valamint öt országból delegáltak versenybírókat, így elmondható, hogy 44 nemzet képviselteti magát a világbajnokságon. Hozzátette: a legfontosabb szám természetesen a célba ugrás egyéni és csapatversenye, de az ejtőernyősök forma- és stílusugrásban is megküzdenek egymással. Az ezredes némi előzetes esélylatolgatásba is belement: meglátása szerint a célba ugrás élmezőnyét a magyarok, az oroszok, a kínaiak és a fehéroroszok alkotják, formaugrásban a katariak és a belgák a legjobbak, a stílusugrás éllovasai pedig a németek és a franciák.

Kínából is érkeztek versenyzők
Fotók: Kiss János

A házigazda szerepét betöltő MH 86. Szolnok Helikopter Bázis két MI–17-es szállítóhelikopterrel segíti a verseny lebonyolítását, a szlovén légierő pedig két darab PC–6-os repülőgéppel járul hozzá a tornához, amely augusztus 19-én zárul. A hivatalos záróünnepséget másnap tartják, a szolnoki a RepTár Interaktív Repülőmúzeumban.


A landolás pillanata

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.