EUR: 323,96 Ft
CHF: 287,55 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Szolnok

A legjobb ejtőernyősök csatáznak

Nem véletlen, hogy Tisza-parti városunk szervezheti a 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságot, hiszen az elmúlt időszakban a szakágban olyan eredményeket hozott a – szolnokiakból is álló – magyar csapat, amelyek miatt a megyeszékhely méltóvá vált az esemény lebonyolítására.

A mieink hosszú ideje kiválóan szerepelnek a nagy tornákon, 2016-ban, Oroszországban világbajnokok lettek, míg a tavalyi németországi vb-n bronzérmet szereztek, a montenegrói Európa-bajnokságot pedig a negyedik helyen fejezték be. A mostani magyar csapat kapitánya Bánszki Tamás százados, rajta kívül a gárda valamennyi tagja a szolnoki helikopterbázison teljesít szolgálatot: Hirschler Gábor zászlós, Varga Tamás zászlós, Gál Szabolcs törzsőrmester, Horváth Ferenc őrvezető, valamint Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós.


Az esemény helyszíni sajtótájékoztatóján Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, egyben az esemény szervezőbizottságának elnökhelyettese kiemelte: összesen 39 ország katonái indulnak a viadalon, valamint öt országból delegáltak versenybírókat, így elmondható, hogy 44 nemzet képviselteti magát a világbajnokságon. Hozzátette: a legfontosabb szám természetesen a célba ugrás egyéni és csapatversenye, de az ejtőernyősök forma- és stílusugrásban is megküzdenek egymással. Az ezredes némi előzetes esélylatolgatásba is belement: meglátása szerint a célba ugrás élmezőnyét a magyarok, az oroszok, a kínaiak és a fehéroroszok alkotják, formaugrásban a katariak és a belgák a legjobbak, a stílusugrás éllovasai pedig a németek és a franciák.

Kínából is érkeztek versenyzők
Fotók: Kiss János

A házigazda szerepét betöltő MH 86. Szolnok Helikopter Bázis két MI–17-es szállítóhelikopterrel segíti a verseny lebonyolítását, a szlovén légierő pedig két darab PC–6-os repülőgéppel járul hozzá a tornához, amely augusztus 19-én zárul. A hivatalos záróünnepséget másnap tartják, a szolnoki a RepTár Interaktív Repülőmúzeumban.


A landolás pillanata

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.