EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Belföld

A magyar rózsa a virágok Bentley-je

Meszlényi Ferenc harmadik generációs rózsatermesztő 2oo6 óta dolgozik társaival azon, hogy a szőregi rózsatő hungarikum lehessen. Erre meg is van minden esélyük, hiszen a szőregi rózsa a legjobb a kontinensen.


– A trendek megkívánják, hogy minden szál rózsának legyen illata, és még mindig a vörös a legkelendőbb szín. Ehhez kiváló a szőregi mikroklíma, amely egyedülálló Európában. A talaj lösz és fekete ugar keveréke, ez a napsütéses órák nagy számával olyan adottságot biztosít, amilyen máshol nincs. Bár a lengyelek nagy riválisok, azonban ha a lengyel rózsa az autók Opel Astrája, akkor a magyar az autók Bentley-je – büszkélkedett a termelő.


– Évente két-hárommillió szálat termelünk, amelynek a fele kerül Németország legnagyobb virágkereskedelmi vállalatához. Ez a cég forgalmának felét teszi ki, a másik felét több ország termelői adják össze – osztotta meg a Lokállal a térségben betöltött elit pozíciójuk adatait Meszlényi.

– Nincsenek fiatalok, akik továbbvinnék az üzletet, és mivel öregszik a szakma, lassan  elfogynak azok a szakemberek, akik a termeléshez elengedhetetlen szemzés technikáját ismerik – ismertette a nehézségeket a termelő, aki úgy véli, hogy a hungarikum minősítés vonzóvá tenné az ágazatot a fiatalok körében. Ő maga is három sorral kezdte, banktisztviselő édesapja ezt adta neki a pénz helyett, amit Babetta motorra kért tőle. Így kezdte a szakmát, most pedig egy rozárium létrehozását tervezi, ahol a tipikus magyar fajták megőrzéséről gondoskodnának. A termővidéken négy-ötmillió rózsatövet gondoznak évente, ez a magyar össztermés kilencven százaléka, amit állami dotációval három éven belül harminc százalékkal lehetne növelni. Ehhez azonban a rózsának luxustermékből mezőgazdasági növénnyé kellene válnia.


Kapcsolódó Cikkek