EUR: 321,99 Ft
CHF: 285,28 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

A magyar rózsa a virágok Bentley-je

Meszlényi Ferenc harmadik generációs rózsatermesztő 2oo6 óta dolgozik társaival azon, hogy a szőregi rózsatő hungarikum lehessen. Erre meg is van minden esélyük, hiszen a szőregi rózsa a legjobb a kontinensen.


– A trendek megkívánják, hogy minden szál rózsának legyen illata, és még mindig a vörös a legkelendőbb szín. Ehhez kiváló a szőregi mikroklíma, amely egyedülálló Európában. A talaj lösz és fekete ugar keveréke, ez a napsütéses órák nagy számával olyan adottságot biztosít, amilyen máshol nincs. Bár a lengyelek nagy riválisok, azonban ha a lengyel rózsa az autók Opel Astrája, akkor a magyar az autók Bentley-je – büszkélkedett a termelő.


– Évente két-hárommillió szálat termelünk, amelynek a fele kerül Németország legnagyobb virágkereskedelmi vállalatához. Ez a cég forgalmának felét teszi ki, a másik felét több ország termelői adják össze – osztotta meg a Lokállal a térségben betöltött elit pozíciójuk adatait Meszlényi.

– Nincsenek fiatalok, akik továbbvinnék az üzletet, és mivel öregszik a szakma, lassan  elfogynak azok a szakemberek, akik a termeléshez elengedhetetlen szemzés technikáját ismerik – ismertette a nehézségeket a termelő, aki úgy véli, hogy a hungarikum minősítés vonzóvá tenné az ágazatot a fiatalok körében. Ő maga is három sorral kezdte, banktisztviselő édesapja ezt adta neki a pénz helyett, amit Babetta motorra kért tőle. Így kezdte a szakmát, most pedig egy rozárium létrehozását tervezi, ahol a tipikus magyar fajták megőrzéséről gondoskodnának. A termővidéken négy-ötmillió rózsatövet gondoznak évente, ez a magyar össztermés kilencven százaléka, amit állami dotációval három éven belül harminc százalékkal lehetne növelni. Ehhez azonban a rózsának luxustermékből mezőgazdasági növénnyé kellene válnia.


Kapcsolódó Cikkek

 • A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  Az év végéhez és karácsonyhoz közeledve megszokott, hogy felpezsdül az élet az utcákon. Ez idén sincs másképp, annyi különbséggel, hogy az esti séták meghittségét az elmúlt napokban felváltotta a Soros-féle randalírozó, rongáló, gyújtogató, agresszív ellenzéki aktivisták rendbontása.

 • Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Bohócot csináltak magukból az ellenzéki képviselők, akik megpróbálták megzavarni a közmédia munkáját. Akcióikból sorra készülnek az internetes mémek, az MTV feljelentette őket, mert túlterjeszkedtek  jogaikon és azóta birtokvédelem óvja a székházat.

 • Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  A Fidesz-kormány 2010 óta jelentős, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedők a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évről évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetően nem kell választaniuk a munka és a család között, a nők pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.