EUR: 332,45 Ft
CHF: 304,52 Ft
2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Külföld

A májbetegség gyors kiszűrésére alkalmas vérvizsgálatot fejlesztettek ki kutyáknak

A májbetegség korai jeleinek gyors kiszűrésére alkalmas vérvizsgálatot fejlesztettek ki kutyák számára az Edinburgh-i Egyetem szakemberei.

A kutatók szerint a humán pácienseknél elért eredményekre épülő fejlesztés révén az orvosok hamarabb megkezdhetik a beteg állatok kezelését – írta a BBC News.


A vizsgálat segít nyomon követni a miR-122 molekula szintjének változását: ez a molekula a májbetegség ismert biomarkere az embereknél.

A májbetegség megállapítására jelenleg biopsziát használnak a kutyáknál, ez a módszer azonban költséges és komplikációkhoz vezethet.

Az Edinburgh-i Egyetem állatorvosi karának szakemberei 250 kutyánál mértek miR-122 szintet. A Journal of Veterinary Internal Medicine című folyóiratban publikált eredményeik azt mutatták, hogy a molekula nagyobb mennyiségben fordult elő a májbetegséggel küzdő kutyákban, mint egészséges társaikban.

“Találtunk egy specifikus, érzékeny és nem invazív módszert a májbetegség észlelésére kutyáknál” – mondta Richard Mellanby, az egyetem kisállatkórházának munkatársa, a tanulmány vezetője.

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-45075532

Kapcsolódó Cikkek