EUR: 323,61 Ft
CHF: 287,24 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Zalaegerszeg

A mustgáz veszélyeire figyelmeztetnek

A nagy hőség kihat a mezőgazdaságra, a szüret is előbb kezdődött idén. Zalaegerszeg környékén például vannak olyan borászatok, ahol már javában dolgoznak. És ha bor, akkor mustgáz! Az isteni nedű készítése sajnos sok veszélyt rejt magában, évente többször riasztják a mentőket és tűzoltókat mustgáz okozta balesethez. Az ebben rejlő veszélyekre hívta fel a figyelmet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, Cseresznyés Dániel.

A kánikula miatt a természet jóval előrébb jár, mint kellene, ezért egy hete több helyütt elkezdték a szüretet, így a borkészítés is folyamatosan zajlik. A korai szüreti szezon kapcsán sok gazda már a mustot érleli pincéjében. Nem árt azonban minden évben figyelmeztetni a borászokat, hogy tudatosan járjanak el az erjedési folyamat ellenőrzése kapcsán. A mustgáz, vagyis a szén-dioxid (CO2) színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. Ez a gáz azonban nem keverendő össze a szén-monoxiddal (CO) vagy akár a mustárgázzal (ami egy mérgező harci vegyület). A szén-dioxid körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyűlik. A közhiedelemmel ellentétben ez a gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik, oxigénhiányos állapotba kerül. A napokban megjelent sajtóhír kapcsán – amely a hatóság honlapján közzétett szén-monoxid-mérők pozitív listájára hivatkozik – a fogyasztóvédelmi hatóság felhívja a figyelmet, hogy a szén-monoxid-érzékelő készülékek, műszaki paramétereikből adódóan, nem alkalmasak a szén-dioxid jelenlétének kimutatására, tekintve, hogy nem azonos gázokról van szó. Már kaphatók egészen modern készülékek, amelyek ki tudják mutatni – mondta el a szóvivő. Megfelelő szellőzés biztosításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Például szén-dioxid-koncentrációt mérő gázérzékelővel vagy egy meggyújtott gyertyával, amelyet ne magunk előtt tartva vigyünk, hanem akár egy hosszú boton, lábmagasságban. Több mint öt éve Zalaegerszeg környékén történt egy haláleset, egy gazda fulladásos mustgázmérgezést szenvedett, és az életét nem tudták megmenteni. Habár a gazdák nagy része tisztában van a pár száz éves védelmi praktikákkal, ennek ellenére a figyelmetlenség szedhet áldozatokat.


Évente országosan sok a figyelmetlenség, de Zalaegerszeg környékén 5 éve nem volt haláleset

Fontos, hogy a gyertyát lábmagasságban tartsuk

Érik a szőlő, idén korábban szüretelnek

Érik a szőlő

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.