2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Zalaegerszeg

A mustgáz veszélyeire figyelmeztetnek

A nagy hőség kihat a mezőgazdaságra, a szüret is előbb kezdődött idén. Zalaegerszeg környékén például vannak olyan borászatok, ahol már javában dolgoznak. És ha bor, akkor mustgáz! Az isteni nedű készítése sajnos sok veszélyt rejt magában, évente többször riasztják a mentőket és tűzoltókat mustgáz okozta balesethez. Az ebben rejlő veszélyekre hívta fel a figyelmet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, Cseresznyés Dániel.

A kánikula miatt a természet jóval előrébb jár, mint kellene, ezért egy hete több helyütt elkezdték a szüretet, így a borkészítés is folyamatosan zajlik. A korai szüreti szezon kapcsán sok gazda már a mustot érleli pincéjében. Nem árt azonban minden évben figyelmeztetni a borászokat, hogy tudatosan járjanak el az erjedési folyamat ellenőrzése kapcsán. A mustgáz, vagyis a szén-dioxid (CO2) színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. Ez a gáz azonban nem keverendő össze a szén-monoxiddal (CO) vagy akár a mustárgázzal (ami egy mérgező harci vegyület). A szén-dioxid körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyűlik. A közhiedelemmel ellentétben ez a gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik, oxigénhiányos állapotba kerül. A napokban megjelent sajtóhír kapcsán – amely a hatóság honlapján közzétett szén-monoxid-mérők pozitív listájára hivatkozik – a fogyasztóvédelmi hatóság felhívja a figyelmet, hogy a szén-monoxid-érzékelő készülékek, műszaki paramétereikből adódóan, nem alkalmasak a szén-dioxid jelenlétének kimutatására, tekintve, hogy nem azonos gázokról van szó. Már kaphatók egészen modern készülékek, amelyek ki tudják mutatni – mondta el a szóvivő. Megfelelő szellőzés biztosításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Például szén-dioxid-koncentrációt mérő gázérzékelővel vagy egy meggyújtott gyertyával, amelyet ne magunk előtt tartva vigyünk, hanem akár egy hosszú boton, lábmagasságban. Több mint öt éve Zalaegerszeg környékén történt egy haláleset, egy gazda fulladásos mustgázmérgezést szenvedett, és az életét nem tudták megmenteni. Habár a gazdák nagy része tisztában van a pár száz éves védelmi praktikákkal, ennek ellenére a figyelmetlenség szedhet áldozatokat.


Évente országosan sok a figyelmetlenség, de Zalaegerszeg környékén 5 éve nem volt haláleset

Fontos, hogy a gyertyát lábmagasságban tartsuk

Érik a szőlő, idén korábban szüretelnek

Érik a szőlő

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.