2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Békéscsaba

A művészet otthona lett városunk

Július utolsó hetében a Békéstáji Művészeti Társaság szervezésében rendezték meg a XIV. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelepet, amely ezúttal is sokat adott mind a városnak, mind a megjelent képzőművészeknek.

Az idei eseményen Szlovákiából Martina Blaśćhkova és Martin Kudlà, Szerbiából Korina Gubik és Danijel Babić, Lengyelországból Alekszandra Firlińska és Malgorzata ET BER Warlikowska vett részt. Mindannyian hivatásos alkotók és többen közülük művészeti oktatók is. A békéscsabai művészek közül Bányai Ildikó Inez, Lonovics László, Papp Zoltán (Mezőberény), Tóth János, Mészáros Sándor és Gnandt János vállalt szerepet a művésztelep munkájában.


Az egyhetes rendezvény egyik látványos eseménye minden évben a művészek szabadtéri festése a Szent István téren. A már szintén hagyománynak számító programot annak idején az önkormányzat kezdeményezésére hívták életre, hogy a békéscsabaiak is betekinthessenek az alkotói folyamatba. A legtöbb művész szívesen avatja be az érdeklődőket ezen a napon, sok kérdés és válasz hangzik el, a gyerekeket például meg is kérik a festők, hogy néhány ecsetvonást tegyenek hozzá az alkotáshoz.

Az elkészült művek egy része minden évben a városban marad, hiszen mivel a művésztelepet támogatja a város, a művészek egy műtermi, illetve a főtéren készült képet rendszeresen felajánlják az önkormányzatnak. Ezek a festmények a közintézmények falait díszítik, ezért egyre nagyobb kortárs képzőművészeti gyűjteménye van a településnek.

Kapcsolódó Cikkek