EUR: 323,43 Ft
CHF: 286,19 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Békéscsaba

A művészet otthona lett városunk

Július utolsó hetében a Békéstáji Művészeti Társaság szervezésében rendezték meg a XIV. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelepet, amely ezúttal is sokat adott mind a városnak, mind a megjelent képzőművészeknek.

Az idei eseményen Szlovákiából Martina Blaśćhkova és Martin Kudlà, Szerbiából Korina Gubik és Danijel Babić, Lengyelországból Alekszandra Firlińska és Malgorzata ET BER Warlikowska vett részt. Mindannyian hivatásos alkotók és többen közülük művészeti oktatók is. A békéscsabai művészek közül Bányai Ildikó Inez, Lonovics László, Papp Zoltán (Mezőberény), Tóth János, Mészáros Sándor és Gnandt János vállalt szerepet a művésztelep munkájában.


Az egyhetes rendezvény egyik látványos eseménye minden évben a művészek szabadtéri festése a Szent István téren. A már szintén hagyománynak számító programot annak idején az önkormányzat kezdeményezésére hívták életre, hogy a békéscsabaiak is betekinthessenek az alkotói folyamatba. A legtöbb művész szívesen avatja be az érdeklődőket ezen a napon, sok kérdés és válasz hangzik el, a gyerekeket például meg is kérik a festők, hogy néhány ecsetvonást tegyenek hozzá az alkotáshoz.

Az elkészült művek egy része minden évben a városban marad, hiszen mivel a művésztelepet támogatja a város, a művészek egy műtermi, illetve a főtéren készült képet rendszeresen felajánlják az önkormányzatnak. Ezek a festmények a közintézmények falait díszítik, ezért egyre nagyobb kortárs képzőművészeti gyűjteménye van a településnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.