EUR: 323,65 Ft
CHF: 287,17 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Pécs

A pécsi Mikulás nyáron szórja a virgácsot Dániában

Ha eddig azt hitted, hogy a Mikulásoknak a december a legpörgősebb hónapjuk, tévedtél! A piros ruhásoknak nyáron vannak sokkal ütősebb napjaik, méghozzá Dániában. Ezen a héten Bakkenben – Koppenhága mellett – tartják a Mikulás Világkongresszust. A júliusi kiruccanáson nem más képviseli a magyarokat, mint a pécsi Mikulás.

A dániai Mikulás Világkongresszust nyugodtan lehetne a Vidámság Fesztiváljának is nevezni, bár ennél azért nagyobb hagyománya és célja is van.


Több mint 60 éve rendezik meg

Még az sem zavarja őket, hogy nyár van!

1957-ben tartották az első ilyen találkozót, amit Christian Jörgen, művésznevén Tribini professzor talált ki, aki utcai művészként kezdte, de végül ő lett Dánia „örömprofesszora”, a vidámság művésze.

A magyarokat egy pécsi képviseli

A programjuk része, hogy elhajókáznak meglesni a kis hableányt Koppenhágában

A világtalálkozók több mint 60 éves történetében tavaly volt először magyar Mikulás. Akkor is az a pécsi nagyszakállú vett részt a nyári ünneplésben, aki idén is.


– Különleges ajándékot hoztam most a gyerekeknek és a Mikulás-társaimnak is. Itt északon ugyanis nem divat a virgács, sőt Magyarországon kívül máshol sem igazán. Így egy igazi hungarikummal lephetem meg a dánokat – mesélte a pécsi Mikulás, aki nem szerette volna felfedni magát.

„Felturbózzuk egymást!”

Vonulnak, ajándékoznak és egymás megjelenésében is segítenek

A világtalálkozóra több mint harminc ország képviselőit, azaz Mikulásait várják. A négy napig tartó mulatozás mellett eszmecserére is sor kerül, de a gyerekeket meg is ajándékozzák.

– Ez nagyon izgalmas négy nap, hiszen itt lehetőségünk van megfigyelni egymást és nem ritka, hogy ötleteket is cserélünk, hogyan turbózhatnánk fel télire a Mikulás-jelmezt – árulta el a pécsi pirosruhás.

Idén már verseny is van 

Az idei rendezvényen – bár nem vérre menő – versenyt is szerveztek a világ Mikulásainak. – Farönköket kell kerülgetni vagy épp fára mászni, de mindenféle ügyességi feladatokat is végre kell hajtani. A verseny lényege az, hogy még jobban összekovácsolja a csapatot – mondta a helyi Mikulás.

Mindig nagy az öröm, ha nyáron összeröffenhetnek négy napra az ajándékhozók

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.