2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb

A szlovén hatóságok egy nap alatt 42 migránst tartóztattak fel

A szlovén hatóságok 24 óra alatt 42 migránst tartóztattak fel, akik illegálisan lépték át a szlovén-horvát határt, köztük 11 gyereket – közölte a szlovén belügyminisztérium csütörtökön.

A rendőrség szerda reggel a dél-szlovéniai Vukovci faluban 18 iraki és szíriai illegális bevándorlót tartóztatott fel, köztük kilenc gyereket.


Szintén délen, Novo Mesto környékén egytucat iraki, iráni és pakisztáni állampolgárt fogtak le a hatóságok.

Ugyanebben a körzetben, Metlikán, Károlyvárostól (Karlovac) negyven kilométerre egy kisbuszban 13 migránst találtak: hét iraki és öt török állampolgárt, köztük két gyereket.


Szlovéniába naponta érkeznek migránsok. Sajtóhírek szerint a szlovén kormány már döntött arról, hogy a jövő héten újabb kerítésszakaszt épít a Kolpa folyó mentén a délkelet-szlovéniai Bela Krajina községben, a szlovén-horvát határon, ahol a legtöbb bevándorló próbál meg illegálisan belépni az országba.

Szlovénia 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített Horvátországgal közös határán.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint ebben az évben 3421 migránst tartóztattak fel a boszniai-horvát és a boszniai-szerb határon, ami 25 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az idén közel 72 százalékkal nőtt a letartóztatott embercsempészek száma. Horvátországnak Boszniával több mint ezer kilométer hosszú határa van, amely nehezen ellenőrizhető.

Hivatalos adatok szerint Szerbiában jelenleg háromezer, míg Bosznia-Hercegovinában kétezer migráns tartózkodik, többségük az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihac környékén zsúfolódott össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. A migránsok Nyugat-Európába akarnak eljutni.

Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat mintegy két és fél évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, és náluk akarnak menedéket kérni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.