EUR: 323,11 Ft
CHF: 286,37 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Egyéb Nagykanizsa

A várkastély rejtélyei

Három zalai vállalkozás ügyvezetőjével szemben emelt vádat az ügyészség üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és hamis okirat felhasználása miatt. A vádirat szerint a három férfi az egervári Nádasdy–Széchenyi-várkastély felújítására kiírt pályázati támogatás elszámolása kapcsán több millió forint vagyoni hátrányt okozott a magyar és az uniós büdzsének.

Az ügy fővádlottja 2012 novemberében kötött támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel az egervári Nádasdy–Széchenyi-várkastély turisztikai fejlesztésére. A projekt az Új Széchenyi Terv keretében indult, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés – vissza nem térítendő – finanszírozásával.


A szerződés szerint a projekt elszámolható költségei között szerepelt az egervári várkastély felújítása, valamint az épület második emeleti szobáinak korhű bútorokkal való berendezése is. A fővádlott utóbbira vállalkozási szerződést kötött az ügy másodrendű vádlottjával. A támogatási előlegből 2015. augusztus 31-re a bútoroknak a helyükre kellett volna kerülniük ahhoz, hogy a támogatást a szerződésben foglaltak szerint költségként el lehessen számolni.

– Bár a bútorok határidőre nem készültek el, a felek csalárd megállapodása alapján a teljesítésigazolásokat és a vállalkozói díj kifizetéséről szóló számlákat valótlanul kiállították, azokat mindkét fél aláírta. Ezután a hamis számlákon szereplő összegeket ténylegesen átutalták a vállalkozónak – fogalmaz dr. Kondákor Ferenc Zala megyei főügyész.


A kastély felújítása – ettől az ügytől függetlenül – pazar lett (Fotó: Egervári Várkastély)

Az ügy harmadik vádlottja a felújítással kapcsolatos PR-tevékenység címén, ám valós tevékenység nélkül állított ki hamis számlákat, s így kapcsolódott be társai üzelmeibe.

A főügyészség szerint a vádlottak a hamis számlákkal megtévesztették a támogatást folyósító Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséget, s mintegy négymillió forintos vagyoni hátrányt okoztak a magyar, valamint 24 millió forintosat az európai uniós költségvetésének.

– Az ügy fővádlottja a hamis számlák áfatartalmát levonható adóként szerepeltette az általa benyújtott bevallásban, és azt teljes mértékben vissza akarta igényelni, így az adó alapja és mértéke tekintetében rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve közel 16 millió forint összegben megtévesztette az adóhatóságot, s ezt a bűncselekményt vádlott-társai szándékosan segítették – folytatja a történetet dr. Kondákor Ferenc.

Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta mindhárom vádlottra.

Kapcsolódó Cikkek