EUR: 325,17 Ft
CHF: 295,02 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Külföld

A világ vezetői tisztelegnek John McCain amerikai szenátor előtt

A világ vezetői tisztelegtek a 81 éves korában, agydaganatban elhunyt John McCain amerikai republikánus szenátor, volt elnökjelölt emléke előtt. A reagálásokat a dpa német és a Reuters brit hírügynökség foglalta össze vasárnap.

Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár:


“John McCain katona és szenátor volt, amerikai hazafi és a transzatlanti eszme híve. Mind Európában, mind Észak-Amerikában emlékezni fognak rá bátorságáért és jelleméért, s mint a NATO határozott támogatójára.”

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke:


“Szomorúak vagyunk John McCain szenátor, hős és példamutató közéleti személyiség távozása miatt. Erkölcsi bátorságának öröksége büszkeséggel töltheti el a szeretetteit, és ihletet adhat mindnyájunknak. Őrizni fogom a tárgyalásaink emlékét.”

Manfred Weber, az Európai Parlament Néppártjának vezetője:

“Valódi amerikai hős volt, a demokrácia harcosa és Európa barátja. Nagyon fog hiányozni, különösen, amikor hozzá hasonló politikusokra van szükség.”

Angela Merkel német kancellár:

John McCain “egy erős transzatlanti szövetség fáradhatatlan harcosa volt, jelentősége messze túlmutat hazáján. Az a szilárd meggyőződés vezérelte, hogy minden politikai tevékenységnek az az értelme, hogy a szabadságot, a demokráciát és a jogállamot szolgálja, Halála veszteség mindenkinek, aki osztja ezt a meggyőződést.”

Heiko Maas német külügyminiszter:

“Azért szállt síkra, hogy Amerika megbízható és közeli partner legyen, amely az erejénél fogva felelősséget vállal másokért, és a nehéz pillanatokban kiáll az értékei és az elvei mellett.”

Emmanuel Macron francia elnök:

“John McCain igazi hős volt. Egész életét az országának szentelte. Hiányozni fog a hangja.”

Theresa May brit miniszterelnök:

“John McCain nagy államférfi volt, aki megtestesítette a szolgálatnak az egyéni érdekek elé helyezése elvét. Megtiszteltetés volt, hogy az Egyesült Királyság barátjának nevezhettük.”

Dalia Grybauskaite litván elnök:

“John McCain igaz barát, aki mindig különleges helyet kapott a szívünkben. Halála nemcsak a térségünk, hanem az egész világ számára nagy veszteség.”

Lech Walesa volt lengyel elnök:

“Mély szomorúsággal értesültem John McCain szenátor haláláról. Igazi amerikai hős volt, Lengyelország és Európa nagy barátja. Soha nem feledjük a barátságát, örökké megőrizzük őt az emlékezetünkben.”

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök:

“John McCain szenátor amerikai hazafi és hős volt, aki feláldozta magát a hazájáért, egész életén át tartó közszolgálata milliókat inspirált. A kanadaiak ma az amerikaiakkal együtt tisztelegnek az élete előtt és együtt gyászolják velük a halálát.”

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő:

‘Mindig nagyra értékelem Izrael népe és személyesen az irántam tanúsított állandó barátságát. Izrael iránti támogatása sohasem ingott meg. Ez a demokrácia és a szabadság iránti hitéből fakadt.”

Mitch McConnell, az amerikai szenátusi többség vezetője:

“A nemzeti egység és a közszolgálat iránti cinizmus jellemezte légkörben John McCain élete világító példa volt. Megmutatta nekünk, hogy a töretlen hazafiság és önfeláldozás nem elavult elv vagy közhely, hanem egy rendkívüli élet építőköve.”

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti kisebbségének a vezetője:

“A nemzet könnyeket ont. Ma, amikor eltávozott John McCain, a kongresszus és Amerika mély hazafiság, kiemelkedő bátorság és rettenthetetlen lélek jellemezte vezetőt és közéleti személyiséget veszített el.”

Jimmy Carter volt amerikai elnök:

“John McCain tisztességes, igaz hazafi volt a szó legjobb értelmében. Az amerikaiak mindig hálásak lesznek neki hősies katonai szolgálatáért és rendíthetetlen megvesztegethetetlenségéért, amelyet az Egyesült Államok szenátusa tagjaként tanúsított.”

Scott Morrison ausztrál kormányfő:

“McCain szenátor Ausztrália igaz barátja volt, aki eltökélt volt a két ország közötti szövetség erősítése iránt. Bátor és meggyőződéses ember volt. Részvétünket fejezzük ki feleségének, Cindynek és a családjának, és imádkozunk értük.”

Kapcsolódó Cikkek