EUR: 323,34 Ft
CHF: 285,76 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Külföld

Adót vetne ki a lengyel kormány a külföldre vitt vagyonra

Lengyelország azt tervezi, hogy a jövő évtől kezdve 19 százalékig terjedő “kilépési adót” vet ki az olyan vállalatokra és gazdag emberekre, ha külföldre viszik vagyonukat vagy termelő tevékenységüket.

A lengyel pénzügyminisztérium által kidolgozott törvényjavaslatnak az a célja, hogy átültesse a gyakorlatba az Európai Uniónak az adófizetés elkerülésének megakadályozására kidolgozott irányelvét. A minisztérium emellett javítani akarja az adóbeszedés hatékonyságát is.


A lengyel kormány 2019-ben az idei szinten, nagyjából 28,5 milliárd zlotyn akarja tartani a költségvetés hiányát, miközben a gazdasági növekedés üteme 4,8 százalékról 3,7 százalékra lassul a várakozások szerint.

Adószakértőket idézve a Rzeczpospolita című lengyel napilap azt írta, hogy a lengyel kormány a költségvetési bevételek növelésére törekszik, annál is inkább, mivel az unió adóelkerülési direktívája csak vállalatokra vonatkozik, magánszemélyekre nem.

A javaslat bírálói szerint a “kilépési adó” bevezetése elriasztja a külföldieket a lengyelországi beruházásoktól.

Emmanuel Macron francia államfő májusban a Forbes magazinnak adott nyilatkozatában ugyancsak arról beszélt, hogy kilépési adót vetne ki, mégpedig 30 százalékos mértékben azokra a vállalkozókra, akik külföldre viszik pénzüket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Száműznék a szőrmét Los Angelesből

    Száműznék a szőrmét Los Angelesből

    Betiltanák a szőrmetermékek többségének árusítását és előállítását a világ egyik divatközpontjának számító Los Angelesben, amely az eddigi legnagyobb amerikai város lenne, amely bevezeti a korlátozást.

  • A nap képe: Pusztító Florence

    A nap képe: Pusztító Florence

    Emelkedett az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Florence trópusi vihar halálos áldozatainak száma, közben Észak-Karolinán tornádók söpörtek végig.